Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odborníci varujú ženy, ktoré si holia ohanbie, pred bolestivou chorobou: Hrozí vám vulvodýnia!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BOSTON - Výsledky štúdie vedcov z University v Bostone by mali pritiahnuť najmä pozornosť žien, ktoré si pravidelne holia svoje vonkajšie pohlavné orgány a nosia tesné nohavice. Podľa záverečnej správy zverejnenej v časopise Journal of Lower Genital Tract Disease totiž takto vytvárajú živnú pôdu pre zdravotné komplikácie sprevádzané veľkou bolesťou.

Americkí vedci nepotešia výsledkami svojej štúdie najmä ženy a dievčatá, ktoré si potrpia na úplné odchlpenie ohanbia a neholia sa iba do bikín. "Odstránením chĺpkov odhalia citlivé časti pokožky a vytvárajú tak priestor pre infekcie. Mikroskopické odreniny, čiže mokroabrázie spôsobené holením, sú vstupnou bránou pre baktérie a infekcie," upozorňuje doktor Bernard Harlow. 

Odborníci varujú ženy, ktoré
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

A ak to všetko podporíte aj nosením obtiahnutých nohavíc, veľmi ľahko sa dopracujete k tzv. vulvodýnii. Tá sa u žien prejavuje najmä pocitom pálenia a svrbenia v oblasti panvového dna, vestibulia pošvy, klitorisu a análneho otvoru. Výskumníci potvrdili, že tesné džínsy alebo nohavice vytvárajú prostredie, ktoré podporuje vznik infekcií genitálneho traktu a zároveň priamo súvisí aj s nástupom bolesti. 

Odborníci varujú ženy, ktoré
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskumu sa zúčastnilo 434 žien vo veku od 18 do 40 rokov, pričom 213 z nich trpelo bolesťou vulvy.  Ženy, ktoré si pri holení odstraňovali všetky chĺpky z oblasti ohanbia, mali o 74 percent väčšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť vulvodýniou v porovnaní so ženami, ktoré sa holili iba do bikín.

Štúdia zároveň potvrdila, že nosením priliehavých nohavíc a džínsov počas štyroch alebo viacerých dní v týždni sa zdvojnásobuje riziko podráždenia nervového systému v panvovej oblasti. "Častým odstraňovaním chĺpkov a nosením tesných nohavíc si ženy vytvárajú predispozície nielen pre vznik zápalových komplikácií, ale aj precitlivenia v oblasti pohlavných orgánov," dodal Harlow. 

Viac o téme: HolenieBikiniGenitálie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu