Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Osteoporóza trápi každú tretiu ženu!

Jedným z príznakov začínajúcej osteoporózy je aj bolesť chrbta. Zobraziť galériu (3)
Jedným z príznakov začínajúcej osteoporózy je aj bolesť chrbta.

Tichý zlodej kostí - aj takto je známa osteoporóza, ktorou na Slovensku trpí každá tretia žena a každý štvrtý muž, najmä vo veku nad 50 rokov. Ochorenie sa na začiatku nijako neprejavuje a postihnutý ho nevníma, často sa končí stratou mobility či dokonca smrťou. Dôležitá je preto prevencia, včasná diagnostika a dôsledné dodržiavanie liečby.

Osteoporóza je ochorením kostnej látkovej premeny. Znamená to, že dochádza k úbytku kostného tkaniva. Kosti sa tak stávajú menej odolné, pružné a pevné a majú sklon k zlomeninám.

Aké sú príznaky

Ak pozorujete bolesti pri chodení, stuhnutosť končatín pri dlhšom ničnerobení či badáte opuch, mali by ste navštíviť lekára. Najčastejšími príznakmi sú bolesti chrbta, praskanie kĺbov pri akomkoľvek pohybe či problémy s pohybom - napr. pri stúpaní po schodoch a dlhom sedení. Príznakom môže byť aj skrátenie dĺžky tela (výšky) a zlomeniny už pri malom udretí. Osteoporóza je otázkou času, k zhoršovaniu príznakov totiž dochádza pomaly. Varovným znakom je aj stuhnutosť najmä ráno, ktorá však po krátkom cvičení ustúpi. Najhoršími dôsledkami ochorenia sú však samotné zlomeniny - najčastejšie krčka stehennej kosti, stavcov a zápästia.

Osteoporóza trápi každú tretiu
Zobraziť galériu (3)
Osteoporóza trápi každú tretiu
Zobraziť galériu (3)
Zdravá kosťKosť postihnutá osteoporózou

Prevencia už v detstve

Hoci sa osteoporóza týka najmä ľudí po päťdesiatke, predchádzať jej treba už v samotnom detstve. Cieľom je nadobudnúť čo najväčšie množstvo kostnej hmoty, a to dostatočnou hmotnostnou záťažou kostí - najmä chôdzou. Významnú úlohu hrá i výživa - predovšetkým dostatočný príjem vápnika. Ďalšia prevencia je nutná hlavne u žien v období menopauzy. Tu je potrebné spomaliť odbúravanie kostí a tým obmedziť stratu kostnej hmoty. Dôležitý je nielen pohyb (rýchla chôdza 3 x týždenne) a výživa (najmä mliečne výrobky), ale často aj hormonálna substitučná liečba.

Pozor na pády

V prípade, že vám lekár zistil osteoporózu, mali by ste si dávať pozor na pády. Urobiť tak môžete najmä posilnením stability chôdze - buďte viac opatrní a siahnite po vhodnej obuvi, prípadne používajte na kĺby chrániče.

NIEKTORÉ RIZIKOVÉ FAKTORY

Alkohol - Viac ako dva poháriky denne zvyšujú riziko osteoporózy.

Fajčenie - U mladých ľudí do 20 rokov môže znížiť tvorbu kostnej hmoty.

Nedostatok vitamínu D - Ten pomáha kalciu vstrebávať sa do tela. Stačí, ak denne vystavíte svoje telo slnku na 10 - 15 min.

Vek - Po tridsiatom piatom roku života nastáva prevaha odbúravania kostí na úkor novotvorby a kostná hmota v tele človeka ubúda.

Vzrast - Rizikový typ je nízka, chudá, štíhla blondína. Obézne ženy zriedka trpia na osteoporózu.

Nedostatok pohybu - Ženy, ktoré sedia denne viac ako 9 hodín, majú väčšiu pravdepodobnosť získať osteoporózu ako ženy, ktoré sedia denne menej ako 6 hodín. Menopauza - U žien sú hlavnými rizikovými faktormi predčasný prechod, viacnásobné a dlhšie trvajúce dojčenie, ale ohrozené sú aj ženy, ktoré nerodili.

TIETO POTRAVINY VÁM ZABEZPEČIA DOSTATOK VÁPNIKA

vlašské orechy900 – 1 000 mg/kg
lieskové orechy 1 810 mg/kg
mandle 2 500 mg/kg
mak 12 620 mg/kg
plnotučné mlieko 1 100 – 1 300 mg/kg
tvaroh 600 - 800 mg/kg
syry 1 500 - 12 000 mg/kg
jogurt 1 400 mg/kg
špenát 700 – 1 250 mg/kg

Koľko vápnika by ste mali denne prijať

Deti
do 6 mesiacov 400 mg
7 - 11 mesiacov 600 mg
1 - 5 rokov 800 mg
6 - 10 rokov 800 - 1 200 mg
Dospievajúci
11 - 24 rokov 1 200 - 1 500 mg
Muži
25 - 65 rokov 1 000 mg
nad 66 rokov 1 500 mg
Ženy
tehotné a dojčiace 1 200 - 1 500 mg
25 rokov až menopauza 1 000 mg
v menopauze s hormonálnou liečbou 1 200 mg
v menopauze bez hormonálnej liečby 1 500 mg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu