Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Keby sa muži nemuseli toľko snažiť o ženy, žili by dlhšie

CAMBRIDGE – Vedci z univerzity v Cambrige zistili, prečo muži umierajú skôr ako ženy. Je to vraj preto, že človek je ako živočíšny druh polygamný.

Výskumom niekoľkých desiatok druhov stavovcov dospeli britskí vedci k záveru, že u monogamných druhov sa samci a samice dožívajú rovnakého veku. Ale čím viac partneriek samci za život vyhľadajú, tým rýchlejšie zostarnú a tým kratší život majú v porovnaní s ich partnerkou.

To, že muži starnú rýchlejšie a umierajú skôr, je vraj dôkazom toho, že človek nie je monogamný tvor. Samci niektorých živočíšnych druhov, ktorí nemusia o samice veľmi bojovať, sa dožívajú rovnako vysokého veku ako ich partnerky.

Podľa Tima Cluttona-Brocka a Kavity Isvaranovej sa tento fenomén dá vysvetliť pomocou evolučnej teórie. Podľa nej u druhov, kde je súťaž samcov o samice intenzívnejšia, má každý samec menej času na rozmnožovanie. Preto neexistuje žiadny silný evolučný stimul podporujúci ich dlhovekosť.

„V dobe kamennej, teda v čase keď sa vyvinula súčasná ľudská fyziológia, bola polygamia normálna,“ verí Tim Clutton-Brock.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu