Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dôchodcovi (80) takmer vybuchli črevá: Hrozný nález v jeho bruchu na FOTO

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

KAO-SIUNG - Osemdesiatročnému pacientovi z Taiwanu sa takmer stala osudnou obyčajná zápcha. Rodinní príslušníci ho našli v bezvedomí vo vlastnom dome. Lekári v jeho brušnej dutine objavili tridsaťcentimetrovú masu tvrdej stolice. Muž priznal, že veľkú potrebu nevykonal už týždeň.

Dôchodcovi takmer "vybuchli" črevá po tom, ako sa týždeň nevyprázdnil. Doma kvôli tomu skolaboval, krátko nato ho objavili príbuzní. V nemocnici zistili, že je jeho brucho plné stvrdnutej stolice. V dôsledku toho museli chirurgovia v nemocnici Chung-Ho Memorial Hospital v Kao-siungu odstrániť pacientovi kus čreva. Tkanivo totiž bolo nekrotické a plné výkalov. 

Dôchodcovi (80) takmer vybuchli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Senior trpel ulceróznou kolitídou, čo je forma zápalového ochorenia čriev, ktoré postihuje tráviaci systém. "Mužove črevá mohli v dôsledku nahromadenia stolice doslova vybuchnúť, čo by viedlo k sepse," uviedol jeden z ošetrujúcich lekárov Hsieh Yi-chien. Nie je zrejmé, ako mužov zdravotný stav prerástol v takýto vážny problém. V neliečených prípadoch zápchy môže človek trpieť fekálnou impakciou, teda zaseknutím tvrdej hmoty výkalov v črevách. Pacient zostal v nemocnici na pozorovaní ešte dva týždne po chirurgickom zákroku. 

Mladík (24) mal ukrutné bolesti brucha: Lekár mu pozrel do zadku a zdesil sa

Zápcha je bežným problémom, dá sa však jednoducho vyliečiť diétou alebo zmenou životného štýlu. Medzi potenciálne príčiny vzniku zápchy patrí nedostatok vlákniny, ktorá sa nachádza napríklad v ovocí či zelenine, nedostatok tekutín, prípadne vedľajšie účinky niektorých liekov.

Viac o téme: ZápchaStolicaKolitída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu