Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Toto je najbohatší človek všetkých čias: Bohatstvo také veľké, že jeho dary ochromili ekonomiku

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

EVANSTON - Majetok Mansa Musu, podľa odborníkov najbohatšieho človeka všetkých čias, bol taký veľký, až ochromil vtedajší ekonomický systém v Egypte. Musa bol v 14. storočí kráľom Mali, počas jeho vládnutia krajina mimoriadne prosperovala. Financoval literatúru, budoval školy, knižnice a ako zarytý moslim aj mešity.

Musa sa narodil v roku 1280, jeho brat Mansa Abu-Bakr vládol ríši do roku 1312. Keď sa Abu-Bakr nevrátil z oceánskej expedície, Musa po ňom zdedil "zlatý trón". "Ako vládca mal prístup k najväčším zdrojom bohatstva, aké v stredoveku existovali," uviedla expertka na africké umenie Kathleen Bickford Berzocková z Múzea Block na Northwestern University v americkom štáte Illionis Na území, kde žil, sa tiež nachádzali hlavné obchodné centrá, kde sa obchodovalo so zlatom a iným tovarom. Vďaka tomuto obchodu si dokázal nahromadiť obrovské bohatstvo. 

Toto je najbohatší človek
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Počas svojho vládnutia pripojil Musa k Mali 24 miest, medzi ktoré patrí aj Timbukt. Na území Malijskej ríše sa nachádzala takmer polovica zlata Starého sveta, pričom všetko patrilo Mansovi. Ekonomickí historici dokonca tvrdia, že je nemožné správne odhadnúť výšku jeho bohatstva. Musa bol oddaným moslimom, zúčastnil sa aj púte do Mekky, keď prechádzal cez Saharskú púšť a Egypt.

Jeho návšteva Káhiry urobila na miestnych obyvateľov veľký dojem. Počas svojej trojmesačnej návštevy v Káhire Musa veľkoryso rozdával zlato, čo viedlo k poklesu hodnoty zlata na nasledujúcich desať rokov a zároveň to spôsobilo ochromenie egyptskej ekonomiky. Panovníkovo putovanie po Blízkom východe spôsobilo 1,1-miliardovú ekonomickú stratu. 

Manželia našli na povale starý novinový papier: Rozbalili ho, ukrýval poklad za milióny na FOTO!

Kráľ tiež aktívne financoval vzdelávanie v západnej Afrike. Budoval školy, knižnice, mešity, dokonca financoval literatúru. Keď sa vracal domov, snažil sa egyptskej ekonomike pomôcť tým, že niektoré zlato stiahol z obehu. Neskôr sa vrátil do Mekky s niekoľkými utečencami vrátane priamych potomkov Mohameda a andalúzskeho básnika, ktorému vtedy zaplatil 200 kilogramami zlata. V prepočte na dnešnú menu ide o vyše sedem miliónov eur. Po smrti Musu sa impérium rozpadlo. 

Viac o téme: BohatstvoMansa musaNajbohatší človek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu