Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vegetariánka zomrela bolestivou smrťou: Vraj mohla ešte žiť, nebyť jej stravovacích návykov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/Aseem Malhotra)

MANCHESTER - Britský kardiológ tvrdí, že nedostatok výživných látok a proteínov viedlo k smrti jeho matky vegetariánky. Napriek tomu, že si myslela, že sa zdravo stravuje, trpela takmer celý život obezitou a čelila mnohým zdravotným ťažkostiam.

Doktor Aseem Malhotra verí, že smrti jeho matky Anishy, ktorá zomrela nedávno vo veku 68 rokov, sa dalo zabrániť. Pravidelnou konzumáciou škrobových karbohydrátov, sladkých jedál či nedostatkom produktov pochádzajúcich zo zvierat si ale vraj podpísala ortieľ smrti. "Jej oddaná náboženská viera, ktorá ju nabádala k vegetariánstvu, kombinovaná s diétou plnou škrobu a cukru, sa negatívne a natrvalo odrazila na jej zdraví a nakoniec aj na jej bolestivom umieraní," trpko skonštatoval jej syn. 

Anisha po väčšinu svojho dospelého života trpela obezitou, čo viedlo k vysokému krvnému tlaku a neskôr ku krvácaniu do mozgu. Z toho sa síce zotavila, no po čase bojovala s ďalšími zdravotnými problémami súvisiacimi s obezitou, ako napríklad osteoartritída či degenerácia chrbtice.

Podľa Aseema chýbajúce bielkoviny v jej strave sa zas podpísali pod stratu svalovej hmoty. Citoval pritom výsledky austrálskej štúdie, podľa ktorej vegetariánske stravovanie síce prispieva k nižšiemu BMI, ale ľudia, ktorí ho dodržujú, napriek tomu majú horšie zdravie než "mäsožravci" a potrebujú častejšiu zdravotnú starostlivosť. 

Odborníci vo všeobecnosti radia konzumovať rôzne druhy bielkovín z rôznych zdrojov, aby sme dostali do tela tú správnu zmes aminokyselín, ktoré potrebujeme pri regenerácii buniek. "Nie všetci vegetariáni dodržujú svoju diétu a do ich tela sa tak nedostávajú všetky potrebné živiny," dodal Malhotra. 

Viac o téme: SmrťDiétaVegetariánkaVegetariánstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu