Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prelomový objav o atmosfére Zeme: Toto sme doteraz naozaj netušili!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Vedci zistili, že najvzdialenejšia časť atmosféry Zeme sa rozpína dvojnásobne ďalej, než je Mesiac a je 50-krát väčšia ako samotná planéta. Toto zistenie potvrdzuje, že atmosféra našej planéty je oveľa väčšia, než sme doposiaľ tušili.

"Netušili sme to, keď sme pred dvomi dekádami začali pozorovania prostredníctvom vedeckej misie SOHO," prezradil Igor Baluikin, hlavný autor výskumu a člen Ruského výskumného inštitútu. Na hranici zemskej atmosféry a vesmíru sa nachádza oblak vodíkových atómov, ktorý vedci nazývajú geokoróna. Jeden z prístrojov našiel túto hranicu a dokázal tak určiť, kde presne sa nachádza. 

Prelomový objav o atmosfére
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V tomto pozorovaní je správne načasovanie mimoriadne dôležitým aspektom a zdá sa, že vedcom sa to konečne podarilo. Nový výskum im môže umožniť bližší pohľad na iné planéty okolo Zeme, ktoré majú vodíkovú atmosféru a kde sa často vyskytujú vodné pary. Vedci geokorónu zaznamenali prostredníctvom prvého ďalekohľadu, ktorý bol na Mesiaci zabudovaný v roku 1972 v rámci misie Apollo 16. 

Vedci sa nestačili diviť: Astronaut strávil takmer rok vo vesmíre, pozrite, aké to má následky

Vedci aj napriek ďalekohľadu netušili, že sú sami súčasťou geokoróny. Dodatočný zdroj vodíka, ktorý sa nachádza ďaleko od našej Zeme, pôsobí ako vákuum, preto pôsobí nepriaznivo na ľudský organizmus. "Existuje tiež ultrafialové žiarenie spájané s geokorónou, kedy atómy vodíka rozptýlia slnečné svetlo do všetkých smerov. Dopad na astronautov na obežnej dráhe bude ale v porovnaní s hlavným zdrojom žiarenia - Slnkom - zanedbateľný," vyhlásil astronóm a pracovník francúzskeho Národného centra pre vedecký výskum (CNRS) Jean-Loup Bertaux. Jedinou hrozbou je, že by žiarenie mohlo v budúcnosti zabrániť v pozorovaní Mesiaca z našej planéty.

Viac o téme: VesmírAtmosféra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu