Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci vyvrátili známy mýtus o raňajkách: Toto by ste mali určite vedieť!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

MELBOURNE - Podľa mnohých odborníkov sú raňajky tým najdôležitejším jedlom dňa. Austrálski vedci v tejto súvislosti analyzovali mnohé štúdie a dospeli k záveru, že to nie je celkom pravda. Zistili, že ľudia, ktorí vynechávajú raňajky, skonzumujú počas dňa menej kalórií a sú v prieme o 0,44 kilogramu ľahší.

Bežne sa stretávame s rozporuplnými teóriami o redukčnom stravovaní. Je preto ťažké posúdiť, ktoré z nich pri chudnutí skutočne pomáhajú. Nové výskumy austrálskych vedcov však napovedajú, že známa teória o dôležitosti raňajok nie je tak úplne pravdivá. 

Mladí ľudia robia obrovskú chybu: Kvôli tomuto im časom hrozí obezita

Tím z Univerzity Monash v Melbourne tvrdí, že štúdie, ktoré považujú raňajky za najdôležitejšie jedlo dňa, sú skreslené. Ich výskum, publikovaný v časopise British Medical Journal, naopak dospel k výsledku, že neexistujú nijaké dôkazy o súvise raňajok a chudnutia. Inými slovami, tvrdenie, že pravidelné raňajkovanie podporuje chudnutie a naopak, vynechávanie raňajok vedie k priberaniu, nie je ničím podložené. V skutočnosti je totiž preukázané, že ľudia, ktorí raňajkujú, denne prijmú o približne 260 kalórií viac. 

Vedci vyvrátili známy mýtus
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Asi tretina ľudí vo vyspelých krajínách pravidelne vynecháva raňajky. Predchádzajúce štúdie zastávajú názor, že raňajkovanie je spojené s udržiavaním zdravej hmotnosti, no tento aspekt závisí od širších faktorov, ako napríklad zdravého životného štýlu a pestrej stravy vo všeobecnosti. "Najnovšie dôkazy nepodporujú zmenu v stravovaní u dospelých, ktorá zahŕňa pravidelné raňajkovanie ako dobrú stratégiu na zníženie telesnej hmotnosti," uvádzajú vedci z Melbourne. Napriek tomu, že raňajky majú aj veľa priaznivých účinkov, pri chudnutí môžu mať pri troche nepozornosti opačný efekt. 

Vedci vyvrátili známy mýtus
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Profesor Tim Spector z King’s College London si naopak myslí, že ľudia majú odlišné preferencie časov, kedy konzumujú jedlo, čo u každého jedinca vytvára osobitý metabolizmus. Domnieva sa, že neexistuje jedna špecifická metóda vhodná pre všetkých. "Predpísané pravidlá o tom, ako sa stravovať, sa neustále menia a prinášajú so sebou pochybné informácie, ktoré sú čoraz viac kontraproduktívnejšie. Nezaškodí, keď si sami vyskúšate, ako na vaše telo pôsobí vynechanie raňajok," navrhuje Spector.

Austrálski odborníci zdôrazňujú, že kvalita nimi skúmaných štúdií bola nízka, verejnosť by preto mala interpretovať výsledky len opatrne. Zamerali sa na trinásť náhodných výskumov získaných v priebehu posledných 28 rokoch, poväčšine zo Spojených štátov a Veľkej Británie.

Viac o téme: RaňajkyChudnutiePriberanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu