Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Svet delia od apokalypsy len chvíle: Podľa hodín posledného súdu sme na pokraji katastrofy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

WASHINGTON - Svetu podľa pomyselných hodín posledného súdu rovnako ako vlani ostávajú dve minúty do zničenia. Vydavatelia Bulletinu amerických jadrových vedcov, ktorí sa o hodiny súdneho dňa starajú, nezaznamenali žiadne zlepšenie v medzinárodnej bezpečnosti, vďaka ktorému by mohli minútovú ručičku od apokalypsy odvrátiť.

Terajší stav sveta hodnotí Bulletin amerických jadrových vedcov ako "nový Abnormal". "Hoci Spojené štáty a Severná Kórea upustili od agresívnej rétoriky roku 2017, naliehavý severokórejský problém zostáva nevyriešený," uvádza bulletin vo vyhlásení.  

KĽDR sa nechce vzdať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File, AP Photo/Evan Vucci, File)

"Popritom svetové jadrové mocnosti pokračujú v programe nukleárnej modernizácie, čo nie je nič iné ako svetové preteky v zbrojení, a vojenskej doktríny Ruska a Spojených štátov stále vo väčšej miere podkopávajú doteraz dodržiavané tabu nasadenia jadrových zbraní," dodáva bulletin. Bezpečnosť sveta podľa neho ohrozujú tiež klimatické zmeny, jadrové ambície Iránu a tiež kybernetické útoky. 

Svet delia od apokalypsy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Bulletin amerických jadrových vedcov vydáva správu o stave hodín posledného súdu od roku 1947. Dve minúty do polnoci, teda do skazy sveta, je doteraz najvyššie varovanie, aké bulletin vydal. Okrem tohto a minulého roka tak urobil v roku 1953, kedy ľudstvo začalo testovať prvé vodíkové bomby a kedy sa zásadne vyhrotila studená vojna medzi Washingtonom a Moskvou. Najďalej od skazy bolo ľudstvo v roku 1991, kedy časová rezerva činila 17 minút.

Viac o téme: Hodiny posledného súdu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu