Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Život mladých očami psychiatrov: Deti v dospelých telách, čo sa utiekajú k nerestiam, toto sú dôvody

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Milostný život, voľba povolania... Keď deti dospievajú, sú vystavené novým problémom a môžu stratiť pôdu pod nohami. Môže sa u nich prejaviť doposiaľ skrytá krehkosť a nemusia sa s novými skutočnosťami vyrovnať, píše francúzsky denník Le Figaro.

Manon trpela až do dvadsiatich dvoch rokov anorexiou. Skoro zomrela. Dnes je z nej spokojná tridsiatnička, ktorá žije tisíce kilometrov od svojich rodičov. Dvadsaťpäťročný Arthur študoval rok medicínu a potom sa vydal na ročný pobyt do Južnej Kórey. Chcel byť nutričným poradcom. Ale nadmerné užívanie marihuany jeho motiváciu narušilo. Sedemnásťročný Théo znepokojuje svoju rodinu, lebo bol hospitalizovaný pre syndróm vyhorenia a depresie. Tieto tri rôzne príklady ukazujú, ako mladí ľudia nevedia nájsť svoje miesto vo svete, ako chcú utekať pred realitou.

Mladí ľudia.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa psychiatrov sú pacienti približne vo veku 18 až 30 rokov na ceste opustiť dobu dospievania, ktorá trvá dlhšie, ale zatiaľ môžu byť ešte deťmi. Keď sa stretnú s problémami dospelých, študujú alebo pracujú, aby si zarobili na živobytie, majú reálny ekonomický problém, ako sa stať samostatnými, a to aj keď sú už starší.

Niektorí žijú u rodičov a finančne sú na nich závislí. Iní pracujú, ale zostávajú u rodičov, pretože ich postavenie je neisté a nájom drahý. Ďalší odišli ďaleko od rodiny vďaka štipendiu, ale rodičia im chýbajú. Vytúžená nezávislosť, o ktorej mladí aj ich rodičia snívajú, nie je dlhá pokojná rieka, ale chaotická cesta plná sklamania.

Mladí ľudia.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

„Samozrejme, vždy tu bol strach z dospelosti,“ konštatuje profesor Daniel Marcelli, psychiater z nemocničného centra Henri Laborit v Poitiers. U všetkých spoločenských vrstiev dnes pozorujeme postupné odmietanie spoločnosti. Nie sú melancholickí, ale často prepadajú konzumácii konope alebo jednorazovému pitiu.

Typickým príkladom je podľa Marcelliho mladík, ktorý si zopakoval jednu alebo dve triedy, zapísal sa na vysokú školu, ale po troch mesiacoch ju opustil, zatvára sa stále viac do svojej izby a hodiny vysedáva pred internetom, kde hrá rôzne hry. Keď je takéto dieťa dospelé a nie je nebezpečné ani pre seba, ani pre ostatných, ako ho môžu rodičia prinútiť, aby navštívilo psychiatra?

Mladí ľudia.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Psychiatri sa však o túto populáciu čoraz viac zaujímajú. Zistené je rizikové správanie, ale aj sedavý spôsob života a pokles fyzickej aktivity spôsobený prílišným vysedávaním pri internete. Mnohí mladí ľudia vo veku od sedemnástich do dvadsiatich piatich rokov tak trpia nespavosťou, lebo v noci bdejú a vo dne zaspávajú. K týmto zlozvykom sa pripája výrazné zvýšenie spotreby rýchlych cukrov a nasýtených tukov. To vedie k nárastu prípadov depresie a obezity.

Ešte škodlivejšia je konzumácia konope a alkoholu, ktorá sa zvlášť rozvíja u dievčat v ranom veku. Je jasné, že táto konzumácia je pre mnohých spôsobom, ako uniknúť neistote, ktorou prechádzajú.


Čítajte aj: Rodičia, pozor! Ak praktizujete APERO, z vášho dieťaťa môže vyrásť alkoholik, tvrdia vedci


Psychiatrov tiež znepokojuje radikalizácia a sklony k sebapoškodzovaniu. Tri štvrtiny duševných porúch sa prejavujú pred 25. rokom života, a to vrátane tých najzávažnejších foriem.

Podľa doktora Davida Gouriona je ďalším veľkým rizikom v tejto populácii sklon k samovražedným myšlienkam, o ktorom sa doteraz málo hovorí. „Prečo sa robí toľko preventívnych kampaní a vynakladajú sa prostriedky na boj proti dopravným nehodám, keď je dnes samovražda prvou príčinou smrti u mladých od pätnástich do tridsiatich rokov?“ pýta sa.

U mladých ľudí ide o utváranie ich identity: začínajú s milostným životom, volia si povolanie či odchádzajú od rodičov, hoci ešte nie sú finančne samostatní.

Viac o téme: Mladí ľudiaPsychiaterDospievanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu