Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedkyňa robila výskum v miestnych krčmách: Bizarné prezývky slovenských obcí, o ktorých ste netušili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZVOLEN - Mnohé slovenské obce majú okrem svojho oficiálneho názvu aj nejakú prezývku, či tzv. neúradný názov. A niektoré vyvolávajú široký úsmev na tvári. Tejto téme sa venuje publikácia etnologičky Andrey Jágerovej. Kniha z roku 2005 mapuje najmä lokality na strednom Slovensku a je výsledkom jej rigoróznej práce.

"Materiál som zhromažďovala počas môjho šesťročného terénneho výskumu, kde som osobne prešla 255 obcí a osád a navštívila 269 informátorov," povedala Jágerová o svojej knihe Prímenia a iné posmešky dedín a miest na Slovensku. Najviac informácií o tom, ako ľudia prezývajú svoju či susednú obec, sa dozvedela v miestnych krčmách. "Chlapi mi tam pri poháriku pálenky prezradili toho naozaj neúrekom." Veľa jej prezradili aj staršie ženy, ktoré s ňou strávili mnoho času rozprávaním a čo-to si prečítala aj v starých knihách.

Vedkyňa robila výskum v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Napríklad prezývky viacerých obcí na Podpoľaní vznikli na základe skutočných príhod. V istej lokalite sa udialo niečo humorné, čo sa rozšírilo najskôr v okolí a postupne aj po ostatných dedinách. Tak to bolo napríklad s Lieskovcom pri Zvolene, obyvateľov ktorého dodnes prezývajú Medári. Podľa informátora zo Sebedína tam totiž kedysi jeden gazda vyhodil za dedinu súdky z výkalmi. Obsah v zime zamrzol a keď išiel okolo jeden občan Lieskovca, súdky zbadal a s vidinou, že sú plné medu, ich zobral domov. Až keď obsah rozmrzol, zbadal, čo priniesol. 

Prímenie obcí však vzniklo aj na základe toho, čo sa v dedine kedysi jedávalo alebo dodnes jedáva. "Napríklad obyvateľov Dobrej Nivy prezývajú Mrveničkári. Starší ľudia tam ešte aj dnes s obľubou varia mrvenicu, ktorá sa tam jedáva aj na raňajky," vysvetlila Jágerová.

Mnohé prezývky vznikajú aj v súčasnosti. Napríklad Detvu volajú dnes viacerí na základe štátnej poznávacej autoznačky "DT", čo sa rovná názvu amerického mesta Detroit. Ako však podotkol jeden profesionálny vodič, účastníci cestnej premávky na Podpoľaní dnes vedia, že viaceré autá s touto značkou sa nemôžu vo váženosti porovnávať s mestom amerického autopriemyslu. "Mnoho, najmä mladých, obyvateľov Detvy sa skôr vyznačuje porušovaním dopravných predpisov a agresívnou jazdou," konštatoval. 

Viac o téme: SlovenskoObce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu