Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ženám, ktoré priberú, sa môže stať veľmi nepríjemná vec: Doteraz ste o tom netušili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRISBANE - S nadváhou a obezitou prichádza celé množstvo problémov od cukrovky až po rakovinu. Jedným z nich je aj tlak, ktorý nadbytok kilogramov vyvíja na panvové dno a zvyšuje tak riziko inkontinencie moču. Austrálski odborníci radia, čo robiť ako prevenciu.

Podľa najnovšej analýzy, o ktorej informoval magazín Obesity Reviews, neschopnosť udržať moč sa objavuje aj u mladších či starších žien s normálnych BMI indexom. Riziko sa však zvyšuje u obéznych žien s BMI indexom 30 a viac. Odborníci varujú, že lekári by ženám s nadváhou nemali prízvukovať len zvýšené riziko cukrovky a rakoviny, ale aj riziko úniku moču. Väčší dôraz by sa mal preto v tejto súvislosti klásť na vzdelávanie ľudí o tom, ako sa vplyvom nadváhy oslabujú svaly panvového dna. 

Ženám, ktoré priberú, sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

"Vieme, že únik moču môže byť komplexnou záležitosťou, hlavne u mladších žien," tvrdí vedúca autorka výskumu Tayla Lamertonová z austrálskej univerzity v Queenslande. "Pochopenie nadváhy a obezity ako kľúčového faktoru úniku moču by mohlo zohrať dôležitú úlohu v tom, aké rady poskytujeme tým, ktorých sa toto riziko týka. Naše zistenia poskytnú základný prvok pre budúce skúmanie ostatných zásahov životného štýlu do problému s únikom moču," dodáva Lamertonová.

Ženám, ktoré priberú, sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Čo teda môžete urobiť, aby ste sa vyhli nepríjemnosti v podobe úniku moču?

Zo všetkého najskôr si vypočítajte svoj BMI index

Aj keď v žiadnom prípade nejde o spoľahlivého informátora o zdraví vášho organizmu, prostredníctvom BMI indexu získate aspoň hrubý odhad o stavbe vášho tela. Je to, samozrejme, veľmi nepresné, pokiaľ sa vaša postava líši od priemeru svalnatosťou či výškou. Ak BMI kalkulačkám neveríte, môžete si index jednoducho vypočítať aj sami. Vydelíte svoju váhu v kilogramoch výškou v metroch na druhú. Ak bude vaše číslo väčšie než 25, spadáte do kategórie ľudí s nadváhou. Akákoľvek iná hodnota nad 30 je klasifikovaná ako obezita. 

Ženám, ktoré priberú, sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Začnite precvičovať panvové svaly

Správnu funkciu panvových svalov môžete overiť jednoduchým spôsobom. Stačí, keď sa počas močenia v okamihu najsilnejšieho toku pokúsite zastaviť prúd moču. Ak to úplne nedokážete, mali by ste pouvažovať nad cvičeniami zameranými na panvové svaly. 

Vedci zistili, prečo máme večer najväčší hlad: Takto sa mu môžeme poľahky vyhnúť

Tie okrem panvového dna posilňujú aj svaly v oblasti močového mechúra, vagíny či penisu a môžu tak pomôcť predísť úniku moču. Pevnejšie svaly panvového dna sú tiež veľmi užitočné pri sexe, pretože zvyšujú citlivosť a pomáhajú jednoduchšie dosiahnuť orgazmus. Panvové cvičenia sa odporúčajú nielen ženám, ale aj mužom. Muži majú taktiež panvové svaly a pokiaľ sú dostatočne pevné, znižuje sa tým riziko erektilnej disfunkcie.

Cvičenia sú jednoduché: stačí sa pohodlne posadiť a stláčať panvové svaly 10 až 15-krát za sebou, bez toho, aby ste stiahli brucho, zadok alebo stehenné svaly. Keď to zvládnete, vydržte stláčať panvové svaly niekoľko sekúnd. Cviky robte každý deň, kdekoľvek sa budete nachádzať. 

Ženám, ktoré priberú, sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Trénujte svoj močový mechúr

Močový mechúr je možné trénovať tak, že predĺžite dobu medzi pocitom potreby ísť močiť a jej vykonaním. Ideálne je však byť pod dohľadom špecialistu, ktorého vám odporučí lekár. V opačnom prípade by ste si mohli viac uškodiť, ako pomôcť.

Navštívte lekára

Ak trpíte akoukoľvek formou úniku moču, neváhajte a navštívte svojho lekára. Predídete tak možným infekciám a zraneniam, ktoré sú s únikom moču spojené. Nemusíte sa za nič hanbiť, ide o bežný problém, ktorý je mnohokrát spôsobený stresom, poruchou pri narodení alebo poranením chrbtice.

Viac o téme: ObezitaNadváhaúnik moču
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu