Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci vraj vedia vysvetliť záhadu Bermudského trojuholníka: Za miznutie lodí môže táto vec

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SOUTHAPMTON - Objavila sa nová teória, ktorá vysvetľuje tajomstvo Bermudského trojuholníka. Výskumníci sa domnievajú, že za katastrofy, ku ktorým ňom došlo, môžu vlny. Tie totiž v v oblasti medzi Floridou, Portorikom a Bermudami dosahujú až neuveriteľných tridsať metrov.

Tím z Univerzity v Southamptone vytvoril pre britskú televíznu stanicu Channel 5 dokument s názvom "Enigma Bermudského trojuholníka". V rámci neho spravili test, aby svoju teóriu potvrdili, resp. vyvrátili. Postavili model USS Cyclops, veľkej lode, ktorá v roku 1918 v Bermudskom trojuholníku zmizla a spolu s ňou aj viac ako tristo ľudí. Cyclops dosahoval dĺžku asi 166 metrov. Používal sa na prepravu uhlia americkým vojnovým lodiam počas prvej svetovej vojny.

Doposiaľ neboli objavené žiadne pozostatky pasažierov ani vrak samotnej lode. Niektorí ľudia si myslia, že zlyhanie tiesňového volania na lodi bolo následkom nadprirodzených síl. Doktor Simon  Boxall, zemský a oceánsky vedec uviedol, že v Bermudskom trojuholníku sa stretávajú tri masívne búrky z rôznych smerov, v dôsledku čoho sa vytvárajú obrovské vlny. "Vlny sú vtedy strmé a vysoké a dosahujú viac ako tridsať metrov," podotkol Boxall. 

Vedci vraj vedia vysvetliť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: google maps)

Tiež sa domnieva, že takýto nával vody môže loď jednoducho roztrhnúť na dve polovice. Táto teória by možno ešte dokázala vysvetliť stratu lodí, stále je však prikrátka na objasnenie zmiznutí lietadiel. Minulý rok jeden z vedcov dokonca tvrdil, že žiadny Bermudský trojuholník neexistuje, a že katastrofy boli spôsobené ľudským zlyhaním. 

Viac o téme: ZáhadaBermudský trojuholník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu