Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najväčší archeologický nález desaťročia: Pod morským dnom sa ukrývalo prekvapenie na VIDEU

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LISABON - Portugalskí archeológovia našli pri pobreží neďaleko Lisabonu vrak lode, ktorá sa tam potopila pred asi 400 rokmi. Stroskotala zrejme cestou z Ázie, potápači totiž v jej blízkosti objavili tiež čínsku keramiku a korenie. Informovala o tom agentúra Reuters. Vrak lode našli portugalskí potápači začiatkom septembra, ale informovali o ňom až teraz.

Austrálski vedci prišli s famóznym objavom: Zrejme objavili vrak lode legendárneho kapitána

Starosta mesta Cascais, pri ktorého pobreží sa vrak našiel, Carlos Carreiras, označil objav za najväčší archeologický nález za poslednú dekádu. Tiež archeológ a riaditeľ projektu Jorge Freire objav označil za veľmi dôležitý, podľa neho sú vrak lode a predmety z nej veľmi dobre zachovalé.

"Nevieme síce meno lode, ale ide o portugalskú loď z prelomu 16. a 17. storočia," uviedol Freire. Vek lode určil jeho tím podľa čínskeho porcelánu, ktorý pochádza z doby vlády cisára Wan-liho (1573 - 1619). To, že bola zrejme portugalská, vyplýva z erbu na bronzových delách.

Trosky lode sú rozosiate na ploche zhruba 100x50 metrov a vrak je asi 12 metrov pod povrchom morského dna. Medzi predmetmi z lode našli potápači aj ulity kauri, ktoré sa používali ako platidlo.

Viac o téme: LoďVrakPortugalsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu