Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nemecko zasiahli búrky, prerušenie prevádzky na frankfurtskom letisku: VIDEO Víchrica v Maďarsku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Probst)

FRANKFURT NAD MOHANOM - Aj keď zásadný trvalejší pokles teplôt zostáva v Nemecku stále ešte v nedohľadne, zo spolkovej republiky prišli vo štvrtok popri správach o dôsledkoch mimoriadnych horúčav, sucha a lesných požiarov aj informácie o rozmaroch prírody spojených s prechodom búrkového frontu nad územím krajiny.

Vyplýva to z aktuálnych informácií tamojších internetových a elektronických médií. Na letisku vo Frankfurte nad Mohanom trvalo prerušenie celej prevádzky v dôsledku búrok iba čosi cez 30 minút, preventívne opatrenia vzdušného prístavu a leteckých spoločností boli však značné. Piesočná búrka výrazne narušila cestnú dopravu na diaľnici A5 medzi Darmstadtom a Frankfurtom. Dočasne uzavreté zostali aj viaceré železničné trate v spolkovej krajine Hesensko.

Z Hesenska hlásia aj viacero zranených. Napríklad v kaviarni v tamojšom kúpeľnom meste Bad Vilbel sa uvoľnila 20-metrová žalúzia a zranila tri osoby, jednu z nich vážne, informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na policajné zdroje. Už skôr však do Nemecka dorazili zrážky vrátane krupobitia, prudký nárazový vietor strhávajúci slnečníky i cestné označenia.

Zo Sárska i Porýnia-Falcka hlásili narušenie plynulosti železničnej dopravy, z mesta Saarbrücken dokonca ulice pod vodou po prietrži mračien. V Dortmunde v Severnom Porýní-Vestfálsku vo štvrtok predčasne uzavreli miestnu zoo. V noci na piatok môže pobrežie Severného mora zasiahnuť orkán, čo by sa dotklo stoviek tisícok dovolenkárov.

Už vo štvrtok prišla z tejto oblasti správa o úspešnej záchrannej operácii, pri ktorej sa podarilo dostať do bezpečia troch mladých vyznávačov jachtingu z Hamburgu. Ich plavidlo sa v silnom vlnobití poškodilo a následne potopilo.

Nemeckí meteorológovia však varovali už vo štvrtok popoludní pred intenzívnymi zrážkami vrátane krupobitia a nárazmi vetra s rýchlosťou až do 110 kilometrov za hodinu aj na severovýchode a východe spolkovej republiky.

V západných spolkových krajinách majú už teraz hasiči na mnohých miestach plné ruky práce s odstraňovaním vyvrátených stromov z diaľničných úsekov, ako aj cestných komunikácií nižších kategórií.

V Bavorsku však v okrese Rosenheim vyhlásili stav núdze v súvislosti s lesným požiarom v oblasti postihnutej mimoriadnym suchom. Príslušníci polície a horskej služby oblasť preventívne evakuovali.

Maďarsko zasiahla víchrica

Víchrica sprevádzaná prietržou mračien a krupobitím vyvracala vo štvrtok popoludní stromy v Nyíregyháze a jej okolí na severovýchode Maďarska, informoval hovorca úradu civilnej ochrany Sabolčsko-satmársko-berežskej župy Imre Dóka.

V neďalekej obci Újfehértó volali požiarnikov na pomoc pri odstraňovaní vyvrátených stromov a popadaných konárov v desiatkach prípadov. V Nyíregyháze na Vnútornej okružnej ceste hasiči odstraňovali vyvrátený strom, na mnohých miestach museli z pivníc a suterénov odčerpávať dažďovú vodu. Nikto nebol zranený, dodal hovorca.

Viac o téme: LetiskoBúrkaFrankfurt nad Mohanom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu