Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na ostrove záhadne zmizla takmer celá kolónia tučniakov, vedci si to nevedia vysvetliť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CHIZÉ - Ostrov Île aux Cochons, ktorý tvorí v Indickom oceáne súčasť Crozetových ostrovov, bol ešte donedávna domovom mohutných kolónií tučniakov. Za posledných dvadsať rokov však ich populácia alarmujúco klesá a vedci z Centra pre biologické štúdie so sídlom vo francúzskom Chizé hľadajú vysvetlenie.

Neobývaý ostrov Île aux Cochons známy aj ako Pig Island sa nachádza medzi Antarktídou a Afrikou. Preslávený je najmä fotografiami zachytávajúcimi obrovské kolónie viacerých druhov tučniakov. V minulosti tu žila najväčšia kolónia tučniaka veľkého (kráľovského), bieloškvrnového, žltohlavého i parochňového. Počet týchto operencov sa však od 80. rokov minulého storočia rapídne znížil. V roku 1982 žilo na ostrove pol milióna párov tučniakov kráľovských a ich populácia predstavovala dva milióny. V súčasnosti je ich iba 60 000. K týmto alarmujúcim výsledkom sa dopracovali francúzski vedci po preskúmaní satelitných údajov z helikoptéry. Na miestach, kde sídlili obrovské kolónie, zostali iba prázdne miesta. Ak to takto pôjde ďalej, názov Pig Island stratí svoje opodstatnenie. Na susedných ostrovoch pritom k úbytku týchto tučniakov nedochádza. 

Na ostrove záhadne zmizla
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Pokles sa začal pred dvadsiatimi rokmi a pokračuje. A čo je horšie, jeho faktory sú aj naďalej stále aktívne. Príčina tohto masívneho úpadku zostáva záhadou a musí byť čo najskôr vyriešená," okomentoval znepokojujúci stav doktor Henri Weimerskirchom v časopise Antarctic Science. Členovia jeho tímu pracujú s viacerými možnosťami a domnievajú sa, že alarmujúci pokles vtáčej populácie na ostrove spôsobili viaceré faktory. Prvým z nich sú klimatické zmeny, ktoré nastali v dôsledku fenoménu El Niňo. Ten zahrial Indický oceán natoľko, že v jeho vodách klesol počet rýb a chobotníc a tučniakom sa obmedzil zdroj potravy. Ďalšou možnosťou môže byť aj vypuknutie vtáčej cholery, útoky divých mačiek či premnoženie operencov.

Viac o téme: OstrovTučniaciVymieranie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu