Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci skúmali sexuálny život študentov: Po tomto zistení sa budete chcieť milovať každý deň

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

FAIRFAX - Tím vedcov z George Mason University publikoval zaujímavé výsledky svojej štúdie týkajúcej sa sexuálnej aktivity a jej vplyvu na kvalitu života. Hoci sa v tejto oblasti vykonalo už mnoho výskumov, nijaký z nich nebol zameraný na mentálne zdravie a spokojnosť so životom. Skúmanie tejto oblasti prinieslo prekvapivé výsledky, ktoré boli zverejnené v časopise Emotion.

Odborníci sa vo svojom výskume zamerali na vysokoškolských študentov s priemerným vekom 24 rokov. Zhruba dve tretiny z nich tvorili ženy. Vedcov zaujímalo, ako sex vplýva na ich duševnú pohodu a spokojnosť. Rozhodnutie vybrať si túto vekovú kategóriu spočívalo v tom, že ide o skupinu, ktorá patrí k sexuálne veľmi aktívnym. "Otázkami sexu sa už zaoberalo veľa štúdií. Ale o jeho súvislosti s duševným zdravím a pocitom blaha sme až doteraz vedeli iba veľmi málo," vysvetlil vedúci tímu Todd Kashdan.

Sexujte v zime! Takto to dokáže ovplyvniť budúcnosť vašich detí

A súvislosť medzi sexuálnou aktivitou, pozitívnou náladou a povzbudzujúcim zmyslom života, ktorú pociťovali respondenti deň "po", prekvapila aj autorov štúdie. 63 percent opýtaných uviedlo, že malo trvalý vzťah s jedným partnerom. Respondentov požiadali, aby si robili denník počas troch týždňov. Zapisovať do neho mali to, ako a či sa im zmenil zmysel života po intímnostiach s partnerom a aké zmeny nálad mali po akejkoľvek sexuálnej aktivite s ním.

Výsledky potvrdili, že najsilnejšie pozitívne pocity plné spokojnosti mali na druhý deň študenti, ktorí si užili sex a nevenovali sa iba nežnostiam s partnerom. Milovanie tiež opýtaným prospelo z psychického hľadiska bez ohľadu na to, či mali alebo nemali trvalý vzťah. Byť vo vzťahu a nemať sex teda neprináša takú pohodu a spokojnosť ako v prípade, keď si partneri navzájom sexuálne užívajú.

Vedci skúmali sexuálny život
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Otázka bola namierená aj opačne a autori štúdie sa pýtali na to, či dobrá nálada a spokojnosť nakopli ich sexuálne túžby.  Zistili, že dobrá nálada a pocit blaha nesúviseli so sexuálnou aktivitou opýtaných a neboli jej spúšťačom. 

Viac o téme: ŠtúdiaSexSpokojnosťDobrá nálada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu