Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MAPA, ktorá dokazuje desivé prognózy: Takto sa varí svet, na Sibíri padol neuveriteľný rekord

Svet sužujú horúčavy Zobraziť galériu (3)
Svet sužujú horúčavy (Zdroj: Climate Change Institute/University of Maine)

ORONO - Kým na Slovensku sme mali minulý týždeň len miernejšie leto, väčšina sveta sa topila v horúčavách a padali teplotné rekordy. Nezvyčajne vysoké teploty zavládli aj v oblastiach, kde to nebýva zvykom. Horúčavy prekvapili nielen Kanaďanov, ale aj Britov, Austrálčanov a meteorológov na severe Sibíri.

Minulý týždeň to u nás vyzeralo tak, že leto na nás pozabudlo alebo si pomýlilo smer a zavítalo do krajín, ktoré s ním vôbec nepočítali. Napriek tomu, že júl je v Austrálii zimný mesiac, ortuť teplomera počas minulého štvrtka vystúpila v Sydney na neuveriteľných 26,4 °C. Táto hodnota bola zaznamená na letisku krátko po druhej hodine poobede, čím bol prekonaný rekord z roku 2004, kedy teplota dosiahla 24,1 °C. V ďalších lokalitách v okolí Sydney meteorológovia v ten istý deň namerali 25°C.  

MAPA, ktorá dokazuje desivé
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Climate Change Institute/University of Maine)

POZOR, leto konečne ukáže pravú tvár: Už čoskoro nás čaká prvá vlna poriadnych horúčav

Mapa teplôt, ktorú zostavila americká Univerzita v Maine, však dokazuje, že Austrália zďaleka nebola jedinou krajinou, kde úradovali neobvyklé horúčavy. "Svet sa varí," okomentovali mapu mnohí užívatelia. Horúčavy dosahujúce 36 °C vytrápili aj obyvateľov kanadskej provincie Quebec, kde si vyžiadali 56 obetí. Vysokým teplotám podľahli najmä ľudia, ktorí nemali klimatizáciu. V Kanade sa tak zopakoval smutný scenár z roku 2010, kedy v Montreale vysokým horúčavám podľahlo sto osôb.

MAPA, ktorá dokazuje desivé
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Climate Change Institute/University of Maine)

Podobne bol na tom aj americký Denver s teplotou 40°C. Šokujúce údaje namerali aj v severnej časti Sibíri, kde 5. júla teplota vystúpila na neuveriteľných 32 °C, čo je o 40 °C viac, ako je pre túto oblasť v tomto období bežné. "Je to neuveriteľné, ide o jednu z najpozoruhodnejších udalostí, aké boli zaznamenané na severe planéty," uviedol meteorológ Nick Humphrey. Neočakávane horúce leto zažívajú v týchto dňoch aj v Británii; napríklad v Londýne teplota stúpa nad 30 °C. 

Viac o téme: RekordHorúčavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu