Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Výskum odhalil pravdu o ženských bradavkách: Existuje okolo nich množstvo záhad

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

QUEENSLAND - K zaujímavým výsledkom výskumu o ženských bradavkách sa dopracovali vedci z University of Queensland v Austrálii. Publikované boli v časopise Adaptive Human Behaviour and Physiology. Otázku, prečo ich majú aj muži, tento výskum síce s určitosťou nezodpovedal, ale odhalil, že aj okolo ženských bradaviek existuje množstvo záhad.

Chlpaté bradavky u žien môžu signalizovať vážny zdravotný problém: Na toto si dávajte pozor!

Ženské bradavky napĺňajú dojčením biologickú funkciu. Teoreticky by mali mať pomerne konzistentný tvar a veľkosť, ale takto to rozhodne nie je. Vedci z univerzity v Queenslande zistili, že rôznorodosť veľkosti, tvaru a farby bradaviek je u žien oveľa väčšia ako u mužov.

„Do nášho výskumu sme zapojili 63 osôb a zistili sme, že rozdiely medzi bradavkami žien sú oveľa výraznejšie ako zistené rozdiely medzi bradavkami mužov,“ uviedla vedúca výskumného tímu Ashleigh Kellyová. Parametre bradaviek boli vraj u žien výrazne ovplyvnené aj obvodom hrudníka, hmotnosťou a telesnou teplotou. „Pri porovnávaní týchto častí tela medzi mužmi a ženami sme tiež zistili, že mužské bradavky sú v priemere o 36 percent menšie ako ženské.“

Výskum odhalil pravdu o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: spuntik.zoznam.sk)

Táto štúdia spochybňuje doterajšie výsledky podobných výskumov, ktoré tvrdia, že rôznorodosť tvaru a veľkosti niektorých častí tela môže ovplyvňovať ich funkciu. „V prípade bradaviek to nie je pravda. Ich tvar je skutočne veľmi pestrý a nijako neovplyvňuje tvorbu materského mlieka,“ tvrdí vedkyňa.

Výskum tak vyvrátil niektoré mýty  o ľudských pohlavných orgánoch. Jeho autori nezabudli poznamenať, že mnohí vedci až doteraz zastávali teóriu, že odlišná veľkosť penisu a klitorisu má vplyv na dosiahnutie orgazmu. „Niektoré staršie štúdie dokonca tvrdia, že v prípade klitorálneho orgazmu ide o vedľajší produkt mužského orgazmu. Táto teória je totiž založená na tvrdení, že klitoris je nevyvinutý penis, ktorý zostal zakrpatený počas prenatálneho vývoja,“ uviedla Kellyová.

Na tele máme bod,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

A v prenatálnom vývoji je zrejme ukrytá aj odpoveď na otázku, prečo majú bradavky aj muži, keďže v ich prípade ide o úplne zbytočnú záležitosť. Počas vnútromaternicového vývoja sa až v štvrtom týždni tehotenstva rozhoduje o budúcom pohlaví dieťatka a dovtedy sa každý plod vyvíja rovnako. Takže zrejme z tohto dôvodu sa počas prvých týždňov aj budúcim chlapcom a mužom vytvoria bradavky.

Viac o téme: VýskumŽenaBradavkyPrsia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu