Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Desivý archeologický objav: Odhalili hrozné tajomstvo strateného mesta Aztékov

Archeologička odkrýva lebky Zobraziť galériu (2)
Archeologička odkrýva lebky (Zdroj: youtube/ibtimes uk)

MEXIKO - Pod ulicami mexickej metropoly sa ukrýva hrôzostrašný dôkaz o krvavých dejinách Aztékov. Na nález narazili archeológovia z mexického Národného inštitútu pre antropológiu a históriu ešte v roku 2015, no odkrývajú ho doteraz. Obraz hrôzy vydesil španielskych dobyvateľov natoľko, že ho radšej zrovnali so zemou.

K príšerným odhaleniam sa dopracovali vedci pri prieskume náleziska pod ulicami Mexika, na ktoré narazili ešte v roku 2015. Vtedy tam objavili obrovské množstvo lebiek a fragmentov dokazujúcich krutosť, s akou Aztékovia obetovali bohom obyvateľov v meste Tenochtitlan, čiže na mieste, kde neskôr vyrástlo Mexiko. Postupným odkrývaním zisťovali archeológovia čoraz desivejšie fakty. Analyzovali nájdené lebky a obrazy, čím si vytvorili obraz o tom, čo sa tu vtedy dialo. Podľa doterajších zistení zajaté obete Aztékovia najskôr odviedli do chrámu Templo Mayor, kde im kňazi zaživa vytrhli srdcia a sťali hlavy. Lebky očistili od svalstva a pokožky, prerazili na nich v ušnej časti diery a navliekli ich na tyče, z ktorých urobili približne päťmetrový stojan (tzompantli) lemovaný dvomi vežami. Doterajšie vedecké správy uvádzajú, že naraz bolo takto vystavených až tisíc lebiek.

Desivý archeologický objav: Odhalili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/ibtimes uk)

FOTO Desivý archeologický objav v Peru: Najväčšie rituálne miesto detských obetí

"Mnohí archeológovia a historici spochybňovali zachované výpovede španielskych očitých svedkov, ktorí s hrôzou opisovali obrovské tzompantli vyplnené asi tisíckou lebiek obetovaných v Templo Mayor. Tento nález je dôkazom, že nepreháňali," okomentoval doterajšie výsledky výskumu profesor antropológie John Verano z Tulanskej univerzity v americkom New Orleans. Počet objavených lebiek sa doteraz vyšplhal na 650, pričom tri štvrtiny z nich patrili mužom vo veku od 20 do 35 rokov, zhruba 20 percent bolo ženských a zvyšných päť percent tvorili detské obete.

Experti tiež potvrdili, že išlo o zdravých jedincov, ktorí museli zomrieť krutou smrťou iba preto, aby boli obetovaní bohom. Štúdiami izotopov v zuboch a kostiach bolo zistené, že obete sa narodili na rôznych miestach v Mezoamerike a istý čas pred násilnou smrťou strávili práve v Tenochtitlane, ktoré bolo v tom čase považované za hlavné mesto ríše Aztékov. Španielskych kolonizátorov, ktorí dorazili do mesta v roku 1519, nález tak vydesil, že ho neskôr radšej zrovnali so zemou. A tak nemé svedectvo hrôzy Aztékov zostalo na dlhý čas uväznené hlboko pod povrchom územia.

Viac o téme: MexikoAztékoviaArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu