Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Komunista, ktorý v Československu zaviedol teror: Na svedomí má mnoho nevinných obetí

Klement Gottwald nás priviedol do područia Stalinovho režimu Zobraziť galériu (3)
Klement Gottwald nás priviedol do područia Stalinovho režimu (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Klement Goottwald, ktorého pred 70 rokmi, 14. júna 1948, Národné zhromaždenie zvolilo za prezidenta Československa, niesol zodpovednosť za politický vývoj v krajine po roku 1948, za nezákonnosti, policajnú svojvôľu i justičný teror. Štvrtý československý a zároveň prvý komunistický prezident sedel na Pražskom hrade päť rokov. Životná dráha jednej z osudových postáv našich dejín, ktorá má na svedomí mnoho nevinných obetí, sa uzavrela v marci 1953.

Gottwald sa narodil 23. novembra 1896 ako nemanželský syn chudobnej poľnohospodárskej robotníčky. Vyučil sa za stolára a od roku 1921 bol členom KSČ. Na výslnie straníckej politiky sa dostal vo svojich 33 rokoch, keď sa na prelomovom piatom zjazde KSČ v roku 1929 postavil na čelo straníckych pučistov a vyhlásil boľševizáciu strany. Jeho skupina sa presadila najmä vďaka dogmatickému preberaniu vtedajších smerníc Komunistickej internacionály. Gottwaldove parlamentné výroky z decembra 1929 o tom, že komunisti sa do Moskvy jazdia učiť "ako vám zakrútiť krk", len dokresľujú líniu vtedajšieho vedenia KSČ. 

Klement Gottwald na slávnostnej prehliadke útvarov Ľudových milícií a jednotiek Zboru národnej bezpečnosti 28. februára 1948 na Staromestskom námestí v Prahe
Zobraziť galériu (3)
Klement Gottwald na slávnostnej prehliadke útvarov Ľudových milícií a jednotiek Zboru národnej bezpečnosti 28. februára 1948 na Staromestskom námestí v Prahe  (Zdroj: TASR)

V prezidentských voľbách v roku 1934 Klement kandidoval proti Tomášovi Garriguovi Masarykovi a okrem neúspechu si za svoje výroky v predvolebnej kampani vyslúžil trestné stíhanie, pred ktorým utiekol do SSSR. Druhú svetovú vojnu strávil v moskovskom exile. V roku 1945 sa stal predsedom KSČ a túto funkciu vykonával až do svojej smrti. V máji 1946 vyhrala Gottwaldova strana voľby, keď získala takmer 40 percent hlasov a on samotný sa stal premiérom. Komunisti taktiež umožnili Edvardovi Benešovi jednoznačné znovuzvolenie do prezidentského úradu a ich vplyv na chorobami oslabeného prezidenta sa tak ešte zvýšil. 

V dôsledku nastolenia "skutočnej" marx-leninskej cesty bol komunistický prevrat vo februári 1948. Beneš nakoniec 7. júna abdikoval a Gottwald niekoľko dní nato usadol do uvoľneného prezidentského kresla. Od februára 1948 sa začalo prehlbovať jeho vazalstvo na Moskvu. Začiatkom 50. rokov bol Klement už v podstate len pasívnym vykonávateľom Stalinových direktív a je tak priamo zodpovedný za roky nezákonnosti, policajnej svojvôle a procesov, ktoré nakoniec zasiahli aj samotné vedenie KSČ. 

Predseda vlády Gottwald (vpravo) skladá sľub do rúk prezidenta Beneša, 27. februára 1948 na Pražskom hrade
Zobraziť galériu (3)
Predseda vlády Gottwald (vpravo) skladá sľub do rúk prezidenta Beneša, 27. februára 1948 na Pražskom hrade  (Zdroj: TASR)

Gottwald zomrel niekoľko dní po návrate z pohrebu sovietskeho diktátora Josifa Stalina v Moskve. Mal 56 rokov. Alkoholik, ktorý dlhodobo trpel venerickou chorobou, skonal pravdepodobne na krvácanie do hrudníka z prasknutej výdute na aorte. 

Viac o téme: PrezidentKlement gottwald
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu