Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Rázna odpoveď ruského rezortu vnútra: Nelikvidujeme záznamy z gulagov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Ruské ministerstvo vnútra tvrdí, že digitalizuje registračné dokumenty väzňov bývalého sovietskeho systému gulagov a nelikviduje ich, ako nedávno naznačili niektorí historici. Rezort vydal k tejto záležitosti stanovisko v stredu, približne týždeň po tom, ako padli prvé obvinenia ohľadom údajnej likvidácie.

Podľa historikov tieto záznamy obsahujú kľúčové informácie o osobách, ktoré boli väznené v zmienenom systéme existujúcom desaťročia počas sovietskej éry, približuje rozhlasová stanica Slobodná Európa. Múzeum dejín gulagu (MIG) v Moskve začiatkom mesiaca vyhlásilo, že ruský bádateľ Sergej Prudovskij odhalil príkaz z roku 2014, na základe ktorého mali byť inkriminované registračné karty zničené. Na obvinenie reagovala Kremľom podporovaná Prezidentská rada pre ľudské práva, ktorá vyhlásila, že takýto krok by bol "barbarstvom".

Múzeum na vyhlásenie rezortu vnútra bezprostredne neodpovedalo. V gulagoch bolo väznených celkovo 17 miliónov ľudí, pričom na vrchole tohto represívneho systému počas stalinizmu v nich boli simultánne dva milióny väzňov, ktorí boli využívaní na nútené práce v ťažkých podmienkach.

Podľa ruskej organizácie pre ľudské práva Memorial boli gulagy v bývalom Sovietskom zväze prevádzkované v rokoch 1923-1961. Reálie týchto táborov dokumentuje román "Súostrovie Gulag" od Alexandra Solženicyna.

Viac o téme: GulagRuskoKremeľMúzeum dejín gulagu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu