Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rodina na povale domu našla hotový poklad: Nič netušiac ho priviezli v škatuli a skoro spadli z nôh

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Za viac ako 16 miliónov eur vydražili v utorok v Paríži starožitnú čínsku vázu, ktorú náhodou objavila istá francúzska rodina na povale vidieckeho domu. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie aukčnej spoločnosti Sotheby's.

Porcelánové dielo vyzdobené maľbou s motívom krajiny, ktorej súčasťou sú jelene a žeriavy, pochádza z éry čínskeho cisára Čchien-lung vládnuceho v 18. storočí. Vyrobené bolo v cisárskych dielňach mesta Ťing-te-čen. Totožnosť kupujúceho nebola zverejnená, podľa hovorkyne Sotheby's však bol na dražbe osobne prítomný. Spolu s poplatkami ho bude váza stáť necelých 16,2 milióna eur. Hodnota diela bola pritom odhadovaná na 500-tisíc až 700-tisíc eur. 

Vázu nájdenú na povale
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/fox news)

Nič netušiaca rodina priniesla vázu v škatuli od topánok priamo do parížskej pobočky Sotheby's, kde experti zistili jej vysokú hodnotu. Predpokladá sa, že jeden z predkov rodiny ju kúpil koncom 19. storočia takisto v Paríži. Starí rodičia predávajúceho zdedili vázu od strýka, ktorý zomrel v roku 1947. 

FOTO Na dne mora 300 rokov ležal vrak, ktorý ukrýva neskutočný poklad: Teraz ho objavil robot

Vydražená váza typovo patrí do tzv. Famille Rose - "rodiny" čínskeho porcelánu s prevažujúcimi ružovkastými odtieňmi. V súčasnosti je však známa iba jedna ďalšia váza podobného tvaru a štýlu. Nachádza sa v parížskom Guimetovom múzeu ázijského umenia.

Viac o téme: VázaDražbaPokladAukcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu