Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mladý vojak trávil dovolenku v Európe: Po nej zmizol na ďalších 35 rokov, TOTO sa s ním stalo

William Hughes
William Hughes (Zdroj: SITA/AP/U.S. Air Force)

ALBUQUERQUE - Americké úrady po 35 rokoch vypátrali dezertéra, ktorého letectvo Spojených štátov kvôli jeho prístupu k tajným informáciam zaradilo na zoznam siedmich najhľadanejších osôb. William Howard Hughes, ktorý zmizol v júli 1983, bol dolapený v Kalifornii, kde žil pod falošnou identitou.

Kapitán Hughes svojho času pôsobil na leteckej základni v Kirtlande, bol držiteľom bezpečnostnej previerky na stupeň prísne tajné a špecializoval sa na radarový výskum. Po svojom pôsobení v Holandsku, kde sa v rámci NATO zúčastnil stáže k leteckému elektronickému prieskumu, strávil ďalšie dva týždne v Európe na dovolenke. Z nej sa mal vrátiť na základňu, do svojej jednotky už ale nenastúpil. Namiesto toho si v meste Albuquerque vybral 28-tisíc dolárov a zmizol. 

Na stopu sa mu úrady dostali až tento mesiac, keď bol kvôli podvodu s pasmi predvedený na výsluch muž vystupujúci pod menom Barry O'Beirne. Ten sa nakoniec priznal, že jeho skutočné meno je Hughes, a že ako 33-ročný dezertoval z letectva. Útek z ozbrojených zložiek odôvodnil depresiami. Letectvo vo svojom vyhlásení oznámilo, že Howarda dolapili 6. júna a odvtedy ho zadržuje na základni vo Fairfielde. Nič vraj nenasvedčuje tomu, že kapitán, ktorý mal prístup ku tajným plánovacím a analytickým dokumentom NATO, dával informácie Sovietskemu zväzu. 

Viac o téme: ArmádaDezertérWilliam howard hughes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu