Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Avokádo chráni pred rakovinou úst

Výťažky z avokáda zabíjajú rakovinové bunky.
Výťažky z avokáda zabíjajú rakovinové bunky. (Zdroj: Famous)

COLUMBUS – Podľa štúdie z amerického Ohia môže pravidelná konzumácia avokáda chrániť ústnu dutinu pred rakovinou. Výťažok z odrody Hass dokonca v laboratórnych podmienkach dokázal zastaviť rast prekanceróznych buniek a tiež ich zabíjal.

„Tieto objavy by mohli mať obrovský význam aj pri liečbe ďalších typov rakoviny. Možno budeme schopní zlepšiť prírodné produkty a vytvoriť ovocný koktejl, ktorý by dokázal bojovať s touto chorobou,“ tvrdí Steven D´Ambrosio z Ohio State University, ktorý účinky avokáda na nádorové bunky skúmal.

Zelené ovocie s veľkou kôstkou a nevýraznou chuťou je doslova nabité prospešnými antioxidantmi a rastlinnými živinami vrátane vitamínu C, kyseliny listovej, vitamínu E, vlákniny a nenasýtených mastných kyselín. „Avokádo naviac neobsahuje sodík, neobsahuje žiadne trans-tuky a veľmi málo nasýtených tukov, čo z neho robí doplnok zdravej výživy,“ dodal D´Ambrosio.

Na svete sa vyskytuje asi 500 odrôd avokáda, ale práve odroda Hass má najvyšší obsah prospešných látok, ktoré dokážu potlačiť rast nádorových buniek.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu