Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Posledný ODKAZ vedca, ktorý podstúpil eutanáziu: Odišiel som práve včas, Zem sa rúti do záhuby

David Goodall Zobraziť galériu (3)
David Goodall (Zdroj: Foto: Georgios Kefalas/Keystone via AP)

SYDNEY - Staručký vedec, ktorý nedávno podstúpil asistovanú samovraždu, sa pred svojou smrťou bál o osud našej planéty, pretože podľa neho na nej žije príliš veľa ľudí. Napísal o tom v liste, ktorého obsah zverejnil austrálsky právnik a zástanca eutanázie.

Uznávaný britsko-austrálsky vedec a ekológ David Goodall znova rozprúdil vášnivú debatu o eutanázii po tom, ako ju pred dvoma týždňami sám podstúpil na švajčiarskej klinike. Bol už totiž veľmi starý, nežil plnohodnotný život, a tým pádom tu podľa vlastných slov už dávno nemal byť. Ešte predtým, než ale navždy odišiel z tohto sveta, napísal list, ktorého obsah priblížil zástanca eutanázie Philip Nitschke. 

Nitschke (vľavo) spolu s Goodallom a právnikom Moritzom Gallom
Zobraziť galériu (3)
Nitschke (vľavo) spolu s Goodallom a právnikom Moritzom Gallom  (Zdroj: Foto: SITA/AP/Jamey Keaten)

Podľa zakladateľa organizácie Exit International sa Goodall obával o osud našej populácie kvôli jej nekontrolovateľnému nárastu. "Napísal, že odchádza práve včas. Rozhodnutie odísť z tohto sveta považoval za svoj osobný prínos k riešeniu otázky preľudnenia," uviedol. "Na svete je jednoducho príliš veľa ľudí, ktorí príliš veľa zjedia a menia ekosystém príliš rýchlo," vyjadril sa Goodall krátko pred smrťou. 

Posledný ODKAZ vedca, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedec vnímal klimatické zmeny, ktoré sa práve dejú na Zemi, ako dôkaz škôd vyvolaných práve enormným nárastom populácie. "Je príliš neskoro vrátiť sa späť k vyváženému systému, ktorý sme tu mali ešte asi do 50. rokov minulého storočia. Všetko, čo môžeme teraz urobiť, je adaptovať sa na zmeny a škody, ktoré sme spôsobili," stojí ďalej v liste.

FOTO Nastal osudný deň: Austrálsky vedec (†104) podstúpil asistovanú samovraždu, posledné slová

Goodall rozhodne nebol optimistom, čo sa týka budúcnosti ľudstva a predpokladal, že svet sa nebude držať parížskej klimatickej dohody, ktorá bola prijatá v roku 2015. Ľudstvo by to však podľa neho malo aspoň skúsiť.  

Viac o téme: Asistovaná samovraždaEutanáziaĽudstvoDavid goodallPhilip nitschke
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu