Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vedci odhalili tajomstvo Spidermana

Vedci sa pomocou štúdia pavúkov snažia vytvoriť oblek na lezenie po stenách Zobraziť galériu (3)
Vedci sa pomocou štúdia pavúkov snažia vytvoriť oblek na lezenie po stenách

LONDÝN – Oblek, ktorý umožňuje zliezať kolmé steny, či visieť na strope ako filmový Pavúčí muž môže byť onedlho skutočnosťou. Vyplýva to zo štúdie talianskych vedcov, ktorej výsledky uverejnila britská BBC.

Aby vedci dokázali vytvoriť podobný oblek, študovali pavúky a gekóny. Tie majú na nohách chĺpky, ktoré im umožňujú prilepiť sa na takmer akýkoľvek povrch. Gekóny takto unesú niekoľkostonásobok vlastnej váhy. Umožňujú im to sily pôsobiace medzi miliónmi chĺpkov na ich nohách. A hoci je každá sila malá, znásobená miliónmi udrží zviera „prilepené“ aj na tom najhladšom povrchu.

Profesor Nicola Pugno z Polytechnickej univerzity v Turíne sa preto sústredil na výpočet toho, akú silu by potreboval dospelý človek na udržanie svojej váhy. „Niektorým výskumníkom sa podarilo zmerať aj stonásobne vyššiu priľnavosť ako pri gekónoch. Od teórie k praxi je však ešte dlhá cesta,“ uviedol profesor.

Superoblek by mal mať tri hlavné funkcie: schopnosť prilepiť sa kdekoľvek, následne schopnosť bez námahy sa z miesta odlepiť, ako aj samočistiacu schopnosť. „Je to zložité, lebo tieto požiadavky si navzájom konkurujú. Gekóny sú však živým dôkazom, že to funguje,“ dodáva optimisticky Pugno. Pavúčí oblek by totiž našiel uplatnenie tak v armáde, ako aj vo vesmírnych programoch. O čističoch okien na výškových budovách ani nehovoriac...
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu