Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO labute z Kodane je to najdepresívnejšie, čo dnes uvidíte: Pozrite a pochopíte

Smutný pohľad na labutie hniezdo Zobraziť galériu (2)
Smutný pohľad na labutie hniezdo (Zdroj: Twitter/DW - Environment)

KODAŇ - Pohľad na labuť chrániacu si svoje hniezdo s vajíčkami zahrabanými v plastovom odpade je ďalším dôkazom barbarského postoja ľudstva k prírode. Zábery z centra Kodane svet opäť donútili pýtať sa, čo všetko sa má ešte stať, aby sme pochopili, že ak to pôjde takto ďalej, tak polyméry už čoskoro udusia našu planétu.

Plasty, plasty a zasa plasty. Za posledné desaťročia bola spustená ich recyklácia, ale pri pohľade na množstvo plastového odpadu povaľujúce sa v lesoch, riekach i moriach musí každý pochopiť, že recyklácia nestačí a v prvom rade je potrebné zmeniť postoj ľudí k životnému prostrediu. Svet nedávno obleteli zábery labute, ktorá si chráni svoje hniezdo v centre Kodane neďaleko mosta Dronning Louises Bro. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby to hniezdo nebolo čiastočne vytvorené z vyhodeného plastu. Úbohá labuť úzkostlivo sleduje, či sú vajíčka v bezpečí a pritom netuší, že miesto jej nového domova doslova časovanou bombou tak pre ňu, ako aj pre jej potomstvo. 

"Sme veľmi znepokojení," uviedla prezidentka dánskej spoločnosti pre ochranu prírody Maria Reumert Gjerdingová. "Toto nie je prirodzený materiál. Stačí, aby mláďatá alebo matka niečo zožrali a zomrú. Tiež hrozí, že sa do odpadu zamotajú a zostanú v ňom uväznené." Gjerdingová týmto poukázala na vážny problém, kedy si vtáky a cicavce mýlia plastový odpad s prirodzenou potravou a po jeho požití zomierajú v ukrutných bolestiach na zažívacie problémy.

FOTO labute z Kodane
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Fotografia je znepokojujúca aj preto, lebo pochádza z vyspelého Dánska známeho svojimi ekologickými projektmi. Len minulý rok bola spustená prevádzka spaľovne odpadu v hodnote pol miliardy eur, ktorá poskytuje tepelnú energiu obyvateľom hlavného mesta. Miestny parlament tiež inicioval výzvu smerujúcu Komisii EÚ. Upozorňuje v nej na nutnosť radikálne znížiť výrobu plastových výrobkov a úplne zakázať produkciu plastových mikroperličiek nachádzajúcich sa v kozmetických a čistiacich produktoch, ktoré sa dostávajú do oceánov, kde tvoria neprirodzenú súčasť potravinového reťazca morských živočíchov.

Viac o téme: LabuťPlastyZnečisteniePlastový odpad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu