Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Chemikovi na ruku kvapla látka, s ktorou experimentoval: Takéto účinky nikdy nezažil

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

BERN/PRAHA - Pred 75 rokmi, 16. apríla 1943, zažil švajčiarsky chemik Albert Hofmann na vlastnej koži následky intoxikácie drogou LSD. Toto psychedelikum vyskúšal ako vôbec prvý človek na svete, pričom tak urobil iba čírou náhodou, keď mu látka kvapla na ruku. Prežil neskôr známe intenzívne pocity od úzkosti po šťastie a farebné fantázie. O tri dni neskôr pokus zopakoval, tentoraz úmyselne, a výsledok bol rovnaký.

Lekár si potrel penis smrtiacou drogou: Svoju milenku (†38) zabil orálnym sexom

Tajomstvo výroby dietylamidu kyseliny lysergovej, skrátene označovanej ako LSD, odhalil Hofmann ako zamestnanec švajčiarskej farmaceutickej spoločnosti Sandoz. Prvýkrát túto zlúčeninu syntetizoval koncom roka 1938. Keďže však látka nevykazovala účinky, po ktorých práve pátral, prestal sa jej štúdiom zaoberať. V polovici apríla 1943 sa Hofmann k svojmu päť rokov starému objavu vrátil.

LSD sa spočiatku používalo ako liek v psychiatrii. V 60. rokoch minulého storočia sa však látka dostala do rúk obyčajných ľudí, z ktorých niektorým sa nevyspytateľné účinky LSD stali osudnými. Halucinogén LSD sa stal inšpiráciou miliónov ľudí hlavne počas hnutia hippies v 60. rokoch minulého storočia. Výroba tohto halucinogénu preto bola nakoniec zakázaná.

Viac o téme: DrogaLSDAlbert Hofmann
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu