Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Objav pod malým tichomorským ostrovom môže zmeniť svet: Bohatstvo za 400 miliárd

Marcus
Marcus (Zdroj: google maps)

JAPONSKO - Aj s malými vecami sa dajú dokázať tie veľké. Presne táto fráza vystihuje momentálnu situáciu okolo malého, iba kilometrového japonského ostrova Minami-Torishima, známeho ako Marcus. Geologický prieskum totiž potvrdil, že kúsok pevniny nenápadne vytŕčajúci z Pacifiku je pre krajinu vychádzajúceho slnka zlatou sliepkou.

Chlapec (13) našiel čudný predmet: Archeológovia hovoria o objave nevídaného pokladu

Obrovské ložiská vzácnych prvkov potrebných na výrobu vyspelých technológií ukrýva podmorské bahno pod maličkým japonským ostrovom Marcus. Medzi nimi je aj vzácne a žiadané ytrium, ktoré sa využíva pri výrobe smartfónov, radarov, raketových systémov a elektronických vozidiel.

Japonská ekonomika si teda výrazne prilepší, pretože jeho súčasná cena na trhu sa pohybuje okolo $3400/lb (€2745 Eur/ 0,5kg).

Roughly cube shaped piece of dirty grey metal with an uneven superficial structure.
CC BY-SA 3.0, Link

Tím geológov tvorený univerzitnými vedcami, obchodníkmi a vládnymi organizáciami odhaduje, že ostrov a jeho okolie ukrýva neuveriteľných 16 miliónov ton ďalších vzácnych nerastov používaných v elektronickom priemysle.

Dá sa teda povedať, že v tejto časti Pacifiku sa momentálne pod nánosom povaľuje v prepočte zhruba 400 miliárd eur. „Toto zmení Japonsko,“ vyhlásil podľa portálu The Sun šéf spoločnosti Metals Research LLC Jack Lifton. „Všetko sa rozbieha, nálezisko má neuveriteľne veľký potenciál uspokojovať dopyt po vzácnych prvkoch potrebných na budovanie technológií po celom svete.“

Viac o téme: OstrovMarcusBohatstvoYtrium
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu