Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Muži pred svadbou pomáhajú v domácnosti viac

WASHINGTON – Manželstvo dostalo z pohľadu ženy ďalšiu ranu. Výskum medzi tisíckami ľudí z dvadsiatichôsmich krajín sveta totižto ukázal, že muži počas spolužitia so svojou partnerkou pomáhajú v domácnosti oveľa viac ako po svadbe.

Odborníci z Univerzity George Masona v americkej Virgínii spracovali dáta z dotazníkov viac než 17- tisíc osôb z dvadsiatichôsmich krajín sveta. Z výsledkov jasne vyplýva, že ženatí muži svojim partnerkám pomáhajú s domácnosťou výrazne menej než tí, ktorí žijú so ženou "len" v partnerskom zväzku.

Podľa spoluautorky, sociologičky Shannon Davisovej, kľúčovým zistením celej štúdie je fakt, že inštitúcia manželstva jasne mení rozdeľovanie práce v domácnosti.

„Zdá sa, že manželstvo ako inštitúcia, má tradičný vplyv na páry, dokonca aj vtedy, keď páry vnímajú mužov a ženy ako seberovných. Náš výskum navyše dokázal, že páry v rôznych krajinách sú ovplyvnené podobnými faktormi, keď sa rozhodujú pri rozdeľovaní domácich prác. Je to spôsob, akým spoločnosť definuje, čo je to byť v manželstve, ako inštitúcii samej o sebe, ktorá ovplyvňuje správanie,“ tvrdí Davisová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu