Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Žena otehotnela skôr, než bola na rade: Nepochopiteľné konanie zamestnávateľa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinksktock.com)

TOKIO - Japonka pracujúca v súkromnom detskom centre na severe krajiny sa na pracovisku musela ospravedlniť za to, že otehotnela skôr, než "bola na rade". Podľa miestnych médií zamestnávateľ ženu obvinil zo "sebeckého konania", pretože porušila firemný zoznam určujúci, kedy sa zamestnankyne smú vydať alebo si založiť rodinu.

Sarah sa tešila na svoje prvé bábätko: Netušila, že tehotenstvo u nej vyvolá závažné ochorenie

Poradovník určujúci termíny svadieb aj plánovanie rodiny je bežnou praxou niektorých japonských firiem. Poradie sa obvykle stanovuje podľa pracovnej hierarchie pracovníčok. Podľa kritikov porušujú zamestnávatelia podobnými pravidlami základné ľudské práva.

Na incident upozornil dvadsaťosemročný manžel vychovávateľky. "Riaditeľ detského centra, v ktorom (žena) pracuje, zostavil poradovník, podľa ktorého sa ženy môžu vydávať alebo otehotnieť. Nepísaným pravidlom potom údajne bolo, že ženy nesmú "predbehnúť' služobne staršie kolegyne," uviedol podľa denníka The Daily Telegraph muž. Pár sa musel šéfovi spoločnosti za predčasné tehotenstvo osobne ospravedlniť na oficiálnej schôdzke.

Žena otehotnela skôr, než
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa denníka The Daily Telegraph je v Japonsku bežné utláčanie žien na pracovisku po tom, čo otehotnejú. Prieskum japonskej vlády z roku 2015 odhalil, že obťažovaniu čelila po otehotnení až polovica pracujúcich Japoniek. Jedna z piatich pritom o zamestnanie prišla.

Viac o téme: OspravedlnenieJaponskoTehotenstvo+
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu