Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Archeológovia v Amazonskom pralese objavili záhadné geoglyfy: Dôkaz o existencii novej civilizácie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Peetsa/Arquivo CGIIRC-Funai )

EXETER - Zdá sa, že v regiónoch Amazónie, o ktorých sa predpokladalo, že boli neobývané, pulzoval v minulosti život. K tomuto zisteniu sa dopracovali experti z Exeterskej univerzity, ktorí publikovali výsledky svojho výskumu v magazíne Nature Communications. Potvrdzujú v nich, že oblasť amazonských pralesov nebola vždy nedotknutou krajinou.

Tím archeológov objavil v oblasti brazílskeho štátu Mato Grosso pozostatky dedín ukrytých v hlbokých zákutiach pralesa. Až doteraz výskumy poukazovali na to, že milión pôvodných obyvateľov osídľovalo pred príchodom Portugalcov najmä povodie rieky Amazonky. Avšak geoglyfy nachádzajúce sa hlboko v pralese potvrdzujú, že civilizácia bola rozmiestnená aj ďaleko od pobrežia. "Myšlienka Amazónie ako raja, ktorého sa nikdy nedotkli ľudia, je klamlivá," povedal archeológ Jonas Gregorio de Souza po prieskume oblasti s rozlohou 1800 kilometrov. "Odhadujeme, že pred príchodom Portugalcov bola oblasť husto osídlená a počet pôvodných obyvateľov sa blížil k číslu desať miliónov."

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Peetsa/Arquivo CGIIRC-Funai )

K tomuto smelému tvrdeniu povzbudzuje vedcov objav štvorcových, šesťhranných a okrúhlych malieb a motívov zobrazených na zemskom povrchu slúžiacich na rituály, tzv. geoglyfov. Nájdené boli v oblastiach, o ktorých sa doteraz predpokladalo, že neboli nikdy osídlené. Po vykonaní pozemných prieskumov na 24 miestach našli archeológovia aj ďalšie dôkazy - keramiku, leštenú kamennú os a skládku odpadu z domácností. Všetky nálezy pochádzajú z obdobia pred rokom 1500, čiže z predkolumbijskej doby.

"Podľa všetkého išlo o rozvinutú a dobre organizovanú spoločnosť. Spôsob osídlenia bol rozmanitý. Niekde sme našli dôkazy o veľkých opevnených dedinách s rozlohou 400 metrov, inde boli zasa nájdené náleziská malých usadlostí ohraničených priekopami," netají nadšenie z objavu Souza. Ďalej dodal, že veľká oblasť pralesa stále nie je preskúmaná a podobné štúdie môžu odhaliť ďalšie tajomstvá.

Des v Amazonskom pralese! Zlatokopi narazili na kmeň nedotknutý civilizáciou, nasledovali jatky

Túto civilizáciu mali zničiť Európania dávno predtým, ako sem vstúpil prvý Portugalec. Ich fyzický príchod totiž predbehli choroby. A čo nestihli tie, to dokončilo násilné osídľovanie oblasti a genocída pôvodného obyvateľstva. Souza dokonca porovnáva zánik Amazonskej civilizácie so zánikom Inkskej ríše. 

Viac o téme: Amazonský pralesCivilizáciaArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu