Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Des v Amazonskom pralese! Zlatokopi narazili na kmeň nedotknutý civilizáciou, nasledovali jatky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SÃO PAULO - Ohavný čin sa odohral v brazílskom Amazonskom pralese. Nič netušiaci a nevinní domorodci boli brutálne zavraždení. Krv na rukách by podľa všetkého mali niesť zlatokopi. Prípadom sa zaoberajú miestne úrady. Tragédia len dokazuje, že pokojný život ľudí žijúcich mimo civilizácie sa postupne narúša a ničí.

Žili si pokojným životom, nikomu neubližovali a aj napriek tomu boli brutálne zavraždení. Približne desiatka domorodcov, ktorí zhromažďovali vajíčka pozdĺž rieky v odľahlej časti Amazonky, mali veľkú smolu. Narazili na mužov dychtiacich po zlate. To sa pre domorodcov, ktorí nikdy pred tým neprišli do kontaktu s civilizáciou, stalo osudným. Brutálne boli tesármi zavraždení.

Tí sa podľa mediálnych informácií chválili so svojim brutálnym činom v jednom z barov na hranici s Kolumbiou. "Boli to hrubé reči. Dokonca sa chválili s tým, že telá rozsekali a vhodili ich do rieky," opísala neodpustiteľnú situáciu Leila Silvia Burger Sotto-Maior z vládnej agentúry Funai, ktorá sa stará o ochranu miestnych domorodcov. Muži sa ďalej chválili vyrezávaným pádlom, ktoré mali domorodcom ukradnúť. Nezabudli ale podotknúť, že domorodcov zmasakrovali v sebaobrane.

Vládna agentúra Funai uviedla, že podala sťažnosť na prokuratúru v štáte Amazonas po tom, čo zlatokopi navštívili bar a nehanbili sa chváliť svojim ohavným činom. Prípadom sa okamžite začala zaoberať brazílska polícia. "Vyšetrovanie prebieha. Žiaľ územie je rozľahlé a prístup veľmi obmedzený," vydal stanovisko žalobca Pablo Luz de Beltrand. Podľa jeho slov sa takéto veci predtým nestávali. Tento prípad je od začiatku roka už druhým. Policajtom sa však doteraz nepodarilo uzavrieť ani ten prvý.

Vláda Michela Temera

Veľké zmeny nastali po tom, čo začal vládnuť prezident Michela Temera. Zrušil rezerváciu Renca, ktorej rozloha je asi 47 000 kilometrov štvorcových. Jeho vláda obmedzila prostriedky na ochranu domorodých kmeňov. Agentúra Funai sa na základe prostriedkov pritom snaží monitorovať činnosť ťažiarských spoločností a ich snahou je chrániť domorodcov. Pre skresanie prostriedkov boli prinútení zavrieť 5 z 19 základní.

Temereova vláda pred nedávnom vydala povolenie k ťažbe v jednej z najväčších amazonských rezervácií. Rozhodnutie bolo brazílskym súdom zamietnuté, no vláda sa nevzdáva a plánuje sa odvolať. 

Viac o téme: MasakerDomorodecBrazíliaAmazonský prales
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu