Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci zistili, čo spôsobilo jednu z najhorších epidémií v histórii: Toto zničilo Aztécku ríšu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MEXIKO - Vypuknutie tajomnej choroby v roku 1545 a jej druhá vlna v roku 1576 zabila okolo sedem až 17 miliónov ľudí a pomohla zničiť mocnú Aztécku ríšu. Jej príznaky boli strašné. Zahŕňali červené škvrny na koži, krvácanie z očí, úst a nosa a vracanie. Išlo o jednu z najničivejších epidémií v histórii ľudstva, no zdá sa, že vedci teraz konečne zistili, čo ju spôsobilo. Nová štúdia starých zubov pomohla odhaliť, že zničenie Aztékov môže mať na svedomí salmonela, voči ktorej sa organizmus miestnych obyvateľov nedokázal brániť.

Archeológovia sú zmätení: VIDEO Narazili na tajomný objav, ktorý mení teóriu o Aztékoch

Keď španielsky dobyvateľ Hernando Cortés priplával do Mexika v roku 1519 počet domorodých obyvateľov sa odhadoval na 25 miliónov. O storočie neskôr, po španielskom víťazstve a sérii epidémií ich počet klesol na približne jeden milión.

Ochorenie nazývané aj cocolitztli postihlo veľké časti Mexika a Guatemaly, vrátane mesta Teposcolula-Yucundaa, ktoré sa nachádza v Oaxace v Mexiku. Tu archeológovia odkryli takmer nedotknutý cintorín.

"Vzhľadom na historický a archeologický kontext Teposcolula-Yucundaa nám to poskytlo jedinečnú príležitosť riešiť otázku, týkajúcu sa neznámych mikrobiálnych príčin spôsobujúcich túto epidémiu," informoval podľa portálu MailOnline Åshild J. Vågene, spoluautor štúdie z Inštitútu Maxa Plancka.

Vedci vzali vzorky z vnútra zubov nájdených kostier. Zistili, že desať z tých, ktorých smrť sa datuje po dobytí, boli pozitívne na salmonelu. Päť kostier, ktoré patrili ľuďom, ktorí zomreli ešte pred dobytím, salmonelu nevykazovalo.

Odborníci tvrdia, že toto zistenie robí salmonelu "silným kandidátom" na to, že pomohla zničiť Aztékov a iných obyvateľov.

Autori štúdie uviedli, že je možné, že chorobu zavliekli do Nového sveta európski kolonizátori, ktorí sa plavili po Atlantiku bez toho, aby vykazovali nejaké príznaky. U domorodých obyvateľov, ktorí nemali voči nej vyvinutú žiadnu imunitu, ale salmonela viedla k stavu nazývanému enterická horúčka (brušný týfus), ktorá ešte aj dnes zabíja milióny ľudí na celom svete a šíri sa v dôsledku zlej hygieny. Prejavuje sa vysokými teplotami, dehydratáciou, gastrointestinálnymi komplikáciami a vo vážnych prípadoch, ak sa nelieči, môže spôsobiť aj smrť.

Viac o téme: EpidémiaSalmonelózaAztékovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu