Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Budhisti exhumovali dva mesiace mŕtveho mnícha: Keď zbadali telo, neverili vlastným očiam

Mních vôbec nevyzerá ako mŕtvola Zobraziť galériu (3)
Mních vôbec nevyzerá ako mŕtvola (Zdroj: profimedia.sk)

BANGKOK - Fotografie usmievavého, niekoľko mesiacov mŕtveho mnícha obleteli svet. Kým bežní smrteľníci nechcú veriť tomu, že na záberoch je zachytená niekoľkomesačná mŕtvola, obyvatelia kláštora majú na všetko jednoduché vysvetlenie. Mních sa vraj dostal tam, kde túžia skončiť všetci budhisti, a preto vyzerá stále tak zachovalo.

Nad fotografiou rehoľníka, podopieraného jeho kolegami, krúti hlavou nejeden smrteľník. Telo spokojne vyzerajúceho svätca totiž v ničom nepripomína človeka, ktorý zomrel ešte minulý rok 16. novembra zomrel vo veku 92 rokov v nemocnici v thajskom Bangkoku. Exhumáciou jeho tela dodržali mnísi rituál s názvom Ma'nene. Počas neho rodiny zosnulých ich prezliekajú do čistého oblečenia, a týmto krokom končia pohrebné obrady trvajúce sto dní po smrti nebožtíka.

FOTO Budhisti exhumovali dva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Nebohý mních Luang Phor Pian pochádzal z Kambodže. Pre život v kláštore sa rozhodol až ako 50-ročný v čase, keď ho omrzel život ženáča a otca siedmich synov a dvoch dcér. Táto životná zmena mu zjavne prospela a dožil sa vysokého veku. Pri pohľade na fotku sa zdá, že ani smrť mu neubrala na jeho životaschopnom výzore. Hoci je už viac ako dva mesiace mŕtvy, podľa odborníkov vyzerá tak, akokeby skonal pred 36 hodinami.

FOTO Budhisti exhumovali dva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

FOTO Budhisti exhumovali dva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Viacerí užívatelia pochybujú, či je fotka pravá, avšak mnísi majú na to vysvetlenie. Podľa nich dosiahol Luang stav nirvany, čiže jeho telo a duša sa dostala na úroveň absolútnej blaženosti, po ktorej túžia všetci budhisti. 

Viac o téme: ThajskoMŕtvolaMníchBudhistaLuang Phor Pian
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu