Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lekári hovorili o zázraku, vyliečili muža so strašidelnou chorobou: VIDEO Zrazu je všetko inak!

Abul Badžandar Zobraziť galériu (2)
Abul Badžandar (Zdroj: profimedia.sk)

DHAKA - Bangladéšan Abul Badžandar, ktorého ruky vyzerali ako strom, bol pred rokom vyhlásený za vyliečeného. Mužovi, ktorý trpel vzácnym ochorením kože, lekári pri 24 náročných operáciách odstránili z končatín niekoľkokilogramové bradavice. Teraz sa ale ukazuje, že sa ochorenia nezbavil a výrastky sa mu na rukách objavujú znova, píše agentúra AFP.

Dievčina (23) sa zobudila na druhý deň po žúrke a nemohla sa hýbať: Najhoršia správa v živote

Lekár Samanta Lal Sen, ktorý v minulom roku označil "vyliečenie" pacienta za míľnik v dejinách lekárstva, priznal, že Badžandarov prípad je zložitejší, než sa pôvodne zdalo. Sľúbil však, že lekári sa mu budú naďalej venovať s cieľom dosiahnuť úplné uzdravenie.

Sám bývalý vodič rikše, ktorý kvôli chorobe nebol niekoľko rokov schopný pracovať a ktorého mladá rodina žije v nemocnici, sa obáva, že sa nikdy nevylieči. "Bojím sa podstúpiť ďalšie operácie. Myslím si, že moje ruky a nohy nikdy nebudú v poriadku," povedal 27-ročný muž agentúre AFP v nemocnici v Dhake, kam bol prvýkrát prijatý na liečenie v januári 2016 a kde tento týždeň podstúpil 25. operáciu.

Lekári hovorili o zázraku,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Choroba zvaná epidermodysplasia verruciformis, alebo tiež Lewandowskyho-Lutzov syndróm, je veľmi zriedkavé ochorenie. Ľudská koža sa pri ňom podobá kôre stromov, preto sa týmto ľuďom hovorí stromoví ľudia. Príčina môže byť dedičná, postihuje aj ľudí s výrazne oslabenou imunitou.

Badžandar pochádza z chudobnej rodiny, ktorá nemala peniaze na skorší lekársky zákrok. Preto dosiahlo jeho ochorenie takých rozmerov. Celkom jeho obrovské bradavice vážili asi päť kilogramov.

Operácie muža, ktorého prípad zaujal celý svet, podľa skorších informácií zaplatila vláda Bangladéša. "Sme vďační za bezplatnú lekársku starostlivosť, nemohli by sme si dovoliť za ňu platiť," uviedla manželka chorého, ktorá žije v nemocničnej izbe s manželom a štvorročnou dcérou a privyrába si výrobou šperkov.

Podľa ošetrujúceho lekára Sena je na svete menej než pol tucta ľudí, ktorí touto vzácnu chorobu trpia. V minulom roku v Dhake liečili desaťročnú bangladéšsku dievčinu Sahan Khatanovú, ktorej koža sa takisto začala podobať kôre stromov.

Aj u nej lekári hovorili po operácii o úspechu, ale jej otec neskôr uviedol, že dievčaťu bradavice narástli znovu, dokonca vo väčšom počte. Ďalšiu liečbu rodina odmietla s tým, že nechce, aby dcéra strávila detstvo v nemocnici.

Viac o téme: OperáciaOchorenieStromový mužBradavica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu