Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Lupič za polárnym kruhom urobil nemožné, aby sa dostal k vodke: Toto dokáže len Rus

Po vodke túžil tak veľmi, že ukradol tank a prerazil ním obchod Zobraziť galériu (3)
Po vodke túžil tak veľmi, že ukradol tank a prerazil ním obchod (Zdroj: vKontakte)

MOSKVA - Obyvateľov ruského mesta Apatity ležiaceho za polárnym kruhom prekvapil v stredu ráno pohľad na obrnený transportér zaborený do výkladu miestneho obchodu. Ukázalo sa, že obrnenca typu MT-LB ukradol v polovojenskej organizácii miestny občan, aby ho použil na vlámanie do obchodu - a to všetko len preto, aby ukradol jednu fľašu vína či vodky, uviedol spravodajský server Newsru.com.

"Obyčajné ráno v Apatity. MT-LB proste vrazil do obchodu na Severnej ulici 25," pochválil sa na sociálnej sieti VKontakte jeden z miestnych obyvateľov. "Všetko sa odohralo okolo pol deviatej ráno. Od garáží na Severnej prišiel MT-LB a stočil sa k obchodu. Transportér pomliažil zppár áut a rozbil výklad. Žiadnych ranených som nevidel," vykreslil neskôr novinárom očitý svedok Alexej Asanovic.

FOTO Lupič za polárnym
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: vKontakte)

Miestni sa dohadujú, že "tankista" zvolil tak zložitý spôsob nadobudnutia jedinej fľaše asi preto, že v tak skorú hodinu je predaj alkoholu v obci ešte zakázaný. A to vraj policajti chytili podguráženého lupiča ešte s nedopitou fliašou. Strážcovia zákona totiž išli na istotu a za obvyklým podozrivým; muž týždeň predtým ukradol kamión Kamaz kvôli podobnému účelu.

FOTO Lupič za polárnym
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: vKontakte)

MT-LB (skratka znamená viacúčelový transportér ľahko obrnený) pochádzal z autoškoly spolku DOSAAF, ktorý v Sovietskom zväze a teraz v Rusku zohráva podobnú úlohu ako v komunistickom Československu Svazarm, alias Zväz pre spoluprácu s armádou. Do výzbroje bol tento obojživelný transportér zaradený ešte v 60. rokoch, pôvodne ako ťahač protitankových kanónov, ale vzniklo mnoho variantov, vrátane veliteľského vozidla, obrnené ambulancie, nosiče protilietadlových striel alebo samohybné húfnice.

FOTO Lupič za polárnym
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: vKontakte)

Uplatnil sa v afganskom ťažení, v konflikte v Podnestersku, v čečenských vojnách a naposledy v bojoch na východe Ukrajiny. Dodnes ho používajú ruskej podniky, najmä v nehostinných končinách, vyrábal sa však na Ukrajine, kde vznikol v počte viac ako 9600 kusov. V československej armáde sa tešil prezývke "Matla".

Viac o téme: KrádežTankLúpežObrnený trasportérApatity
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu