Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Fantastický objav poľských archeológov: Zdalo sa nám to zvláštne, naše podozrenie sa potvrdilo!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Vlado Anjel)

LUBLIN - Poľskí archeológovia našli v Lubline na juhovýchode krajiny základy mešity, o ktorej existencii doteraz nikto nemal ani tušenie. Podľa denníka Rzeczpospolita na tento vzácny nález prišli pri vôbec prvej odbornej údržbe cintorína niekdajšej tatárskej osady Studzianka, kde spočívajú pozostatky Tatárov, ktorí kedysi bojovali v poľských službách.

"Už počas inventarizácie v roku 2016 sme sa čudovali, prečo v centrálnej časti pohrebiska nie sú náhrobky. Zdalo sa nám to tak zvláštne, že sme sa rozhodli podniknúť geofyzikálny prieskum," povedal denníku Michal Laszczkowski, ktorý riadi nadáciu pre zachovanie kultúrneho dedičstva. Tento prieskum okrem množstva plytkých hrobov odhalil aj hlbšie ležiace základy staršej stavby, nepochybne slúžiacej sakrálnym účelom. 

"Bez výkopov či aspoň sondáže ale bude veľmi ťažké určiť časové obdobie, z ktorého stavba pochádza, a jej skutočnú funkciu," dodal Fabian WELCO, ktorý prieskum viedol.

Na cintoríne boli podľa denníka pochované rodiny tatárskych bojovníkov, ktorí bojovali v službách kráľa Jána Sobieského, ktorý sa zaslúžil o porážku Turkov pri Viedni. Kráľ daroval Tatárom za zásluhy pôdu u Studzianki. Tamojší Tatári sa potom zúčastnili aj ďalších poľských ťahaní, niektorí dosiahli dokonca aj generálskej hodnosti ako Józef Bielak v sedemročnej vojne, alebo Czymbaj Mura Rudnicki, ktorý dokonca velil armádnemu zboru v Litve v bojoch proti Rusom v druhej polovici 18. storočia. Pochovaný je tu i Samuel Januszewski, ktorý v garde francúzskeho cisára Napoleona dosiahol hodnosť majora. Na cintoríne sa nachádza celkovo asi 800 hrobov, zreštaurovať sa doteraz podarilo asi stovku.

Viac o téme: ArcheológoviaObjavPoľskoLublin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu