Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozivé varovanie vedcov: O 30 rokov možno úplne vymizne najobľúbenejšia pochúťka ľudstva

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Dopriať si o pár desaťročí dúšok horúcej čokolády alebo kúsok hriešne dobrej bonboniéry nebude také jednoduché ako v súčasnosti. Klimatické zmeny totiž zrejme výrazne znížia produkciu tejto obľúbenej pochúťky, a tak nám na ňu časom možno zostane iba nostalgická spomienka.

Milovníkov čokolády určite nepoteší fakt, že o niekoľko desaťročí by sa jej ponuka mohla stať veľmi obmedzenou. Vedci dokonca odvážne tvrdia, že pestovanie kakaovníkov bude o tridsať rokov úplne nemožné. "V dôsledku globálneho otepľovania nebude možné dopestovať kakaové bôby v oblastiach, kde sa pestujú teraz," znejú nie príliš optimistické predpovede. "Oblasť západnej Afriky, kde sa ich v súčasnosti pestuje najviac, bude úplne vysušená a neúrodná."

Kakaový bôb
Zobraziť galériu (3)
Kakaový bôb  (Zdroj: thinkstock.com)

Odborníci vychádzajú z faktov o globálnom otepľovaní. Pri súčasnej produkcii emisií uhlíka sa do roku 2050 celosvetová priemerná teplota zvýši o 2,1 stupňa Celzia. Takáto teplota môže mať negatívny dopad na pestovanie viacerých druhov poľnohospodárskych plodín, vrátane kakaovníka. Výsledky výskumov uskutočnených v posledných rokoch potvrdili, že pri súčasnom tempe otepľovania sa v priebehu tridsiatich rokov zo súčasnej poľnohospodárskej pôdy stane až 90 percent nevhodnej na pestovanie kakaovníka. Na mape zemegule budú postupne pribúdať neúrodné územia. 

Zhrození klimatológovia: Toto mesto sa otepľuje tak rýchlo, že namerané údaje považovali za chybu

Poľnohospodári tak budú nútení zvažovať pestovanie mnohých plodín vrátane kakaovníkov vo vyšších polohách. Avšak mnohé z kopcovitých regiónov, ktoré majú vhodné podmienky, sú v súčasnosti chránenými oblasťami. Vedci preto varujú pred likvidáciou pôvodnej flóry v týchto regiónoch v snahe vykryť dopyt po kakaových výrobkoch. "Likvidácia týchto divokých lokalít iba podporí ďalšie otepľovanie," upozorňujú. 

Kakaové pole
Zobraziť galériu (3)
Kakaové pole  (Zdroj: TASR/AP)

Napriek ich varovaniam začali farmári vo vyšších oblastiach zasahovať do divočiny a menia ju na poľnohospodársku pôdu, aby stihli pokryť rastúci dopyt na trhu v Rusku a v Číne. "Toto nie je riešenie. Najlepšie je sústrediť sa na výskum a vyšľachtiť taký druh kakaovníka, ktorý bude odolný voči suchu a narastajúcej teplote, aby sa mohol naďalej pestovať v pôvodných regiónoch," domnievajú sa experti. 

Viac o téme: ČokoládaGlobálne otepľovanieKlimatické zmenyKakaovník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu