Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zabudnite na bujaré vianočné večierky: Kvôli tomuto sa budete báť čo i len žmurknúť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Dni ako z filmu Vianočná párty, keď sa šéfka personálneho oddelenia zmocní na večierku mikrofónu a zamestnancom odporučí, aby sa sexu venovali radšej na parkovisku a nie v kójach na pracovisku, sú už minulosťou. Firemné vianočné večierky sa tento rok ponesú v umiernenom duchu, lebo vedenia spoločností čelí požiadavkom na obmedzovanie výdajov, zlepšovanie firemnej morálky a aj najmä teraz mimoriadne aktuálnemu obmedzovaniu sexuálneho obťažovania na pracovisku, napísal americký denník The New York Times.

Firmy stále častejšie svoje vianočné párty zameriavajú na budovanie tímu a posilnenie spolupráce medzi zamestnancami. Obľúbené sú predovšetkým večierky v bowlingových centrách alebo únikových miestnostiach, čo sú akcie dobre zvládnuteľné z hľadiska veľkosti i zoznamu pozvaných. 

Na večierku spoločnosti Vox Media, ktorej šéfeditor bol nedávno prepustený kvôli sexuálnemu obťažovaniu, tento rok hostia dostanú len dve poukážky na alkoholický nápoj, čo má obmedziť konzumáciu alkoholu a prípadné škandalózne správanie. Iné firmy prijímajú ešte prísnejšie opatrenia a alkohol neponúkajú vôbec. 

Zabudnite na bujaré vianočné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Zvláštny spravodajca Vanity Fair a častý účastník večierkov Bob Colacello sa domnieva, že súčasné politické a kultúrne okolnosti výstrelkom neprajú. "Jediná vec, o ktorej ľudia ešte radi hovoria, je Donald Trump alebo Harvey Weinstein," hovorí s odkazom na amerického prezidenta a hollywoodskeho producenta, ktorého sexuálne aféry odštartovali svetovú kampaň proti sexuálnemu obťažovaniu. "Pokiaľ je hlavnou témou konverzácie toto, každý si radšej rozmyslí nielen predátorské sexuálne správanie, ale radšej aj nevinné flirtovanie," tvrdí Colacello. 

Zabudnite na bujaré vianočné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

David Adler zo spoločnosti BizBash, ktorá sleduje trendy v oblasti organizovania spoločenských udalostí, súdi, že tento rok sa každý bude správať vzorne, lebo všetci - od šéfov až po radových zamestnancov - budú pod drobnohľadom. Niektoré firmy napriek tomu pracovníkom radšej pripomínajú, že na firemnom večierku je potrebné dodržiavať rovnaké dékorum ako v práci. "Tento rok nie je práve rokom, kedy vynadáte šéfovi. Neuvidíte ľudí, ako si z náhleho popudu holia vlasy," predpovedá Adler. 

Výrazne pri zemi sa tento rok podľa The New York Times budú držať aj večierky v Hollywoode, kde bolo zo sexuálneho obťažovania obvinených mnoho známych hercov a ďalších osobností. 

Viac o téme: Firemný večierokVianočný večierok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu