Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

V USA schválili Trumpovu daňovú reformu: Je najrozsiahlejšia za posledných 30 rokov

Paul Ryan
Paul Ryan (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

WASHINGTON - Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu schválila v utorok legislatívu považovanú za najrozsiahlejšiu daňovú reformu v USA za posledných vyše 30 rokov. Za reformu hlasovalo 227 zákonodarcov, proti sa ich vyslovilo 203. Väčšina zákonodarcov hlasovala v súlade so svojou straníckou príslušnosťou, informovala agentúra AP.

Legislatíva teraz poputuje do Senátu, kde sa hlasovanie o nej očakáva v priebehu nasledujúcich hodín. Reforma, ktorú americký prezident Donald Trump podľa stanice BBC označuje za "vianočný darček" pre Spojené štáty, zníži dane firmám z 35 na 20 percent, čím sa ich záťaž výrazne zníži. Ich zisky a dividendy naopak vzrastú.

Balíček v objeme 1,5 bilióna dolárov bude znamenať výrazné zníženie daní pre podniky i bohatých a o niečo menšie úľavy pre rodiny so strednými a nízkymi príjmami. Daňové úľavy pre podniky začnú v súlade s legislatívou platiť v januári, pričom zamestnanci tieto zmeny vo svojich výplatách pocítia vo februári. 

Ku konečnej verzii daňovej reformy dospeli v piatok republikánski zákonodarcovia z oboch komôr amerického Kongresu. Ak teraz legislatívu odobrí aj Senát, v ktorom väčšinou disponujú práve republikáni, dostane sa na schválenie Trumpovi. Ten by v takom prípade mohol zákon podpísať ešte pred Vianocami, čím by si zabezpečil jedno z prvých veľkých legislatívnych víťazstiev od svojho januárového nástupu do funkcie.

Snemovňa bude musieť o návrhu Trumpovej daňovej reformy hlasovať znova

Americkí demokrati v utorok oznámili, že tri ustanovenia v republikánskom návrhu rozsiahlej daňovej reformy v objeme 1,5 bilióna dolárov porušujú pravidlá Senátu a pravdepodobne ich z návrhu legislatívy odstránia, kým o nej bude horná komora Kongresu hlasovať. 

Snemovňa reprezentantov, dolná komora amerického Kongresu, schválila návrh zákona o znižovaní daní v utorok už skôr. Ale posun v situácii znamená, že snemovňa bude musieť znova hlasovať o daňovej reforme, keď ju už Senát opraví a schváli.

Schválenie návrhu daňovej reformy v Senáte sa očakáva v utorok neskoro večer miestneho času alebo v stredu ráno. Kancelária lídra republikánskej väčšiny v snemovni Kevina McCarthyho uviedla, že snemovňa bude o návrhu legislatívy opäť hlasovať v stredu dopoludnia a potom ju pošle prezidentovi Donaldovi Trumpovi na podpis.

Demokrati tvrdia, že senátni zákonodarcovia našli v návrhu tri položky, ktoré porušujú pravidlá Senátu. Problémy odhalil nezávislý senátor za štát Vermont Bernie Sanders a demokrat za štát Oregon Ron Wyden, pripomenula tlačová agentúra AP.
 

Viac o téme: Daňová reformaUSADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu