Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

VIDEO Vedci vytvorili skutočný hlas tyranosaura rexa: Nebudete veriť vlastným ušiam

Tyranosaurus Rex Zobraziť galériu (2)
Tyranosaurus Rex (Zdroj: thinkstock.com)

TEXAS - Vedci z texaskej univerzity vytvorili rev Tyranosaura Rexa. Veda odhalila, že je iný, než ho poznáme z filmových trhákov. Vedeli ste, že dinosaury sú predchodcami vtákov? Tyranosaurus Rex teda nereval ako niekoľkotonový mäsožravec, ale v skutočnosti rúkal ako holub.

Texaskí vedci prišli s novým faktom. Zostavili zvukový model, ktorý sa stotožňuje s revom Tyranosaura Rexa. 66 miliónov rokov dozadu bol najnebezpečnejším predátorom. Jeho stelesnenie v holyoodskych filmoch však nie je celkom pravdivé. Rev T-Rexa nebol taký silný a prenikavý.

Paleontológovia a vedco Chris Packham a Júlia Clarkeová preskúmali celú teóriu a výsledky potvrdili, že dinosaury zneli viac ako vtáky a plazy než ako dnešné dravé cicavce.

VIDEO Vedci vytvorili skutočný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Najdesivejšie zvuky v prírode dneška vydávajú predátory. Je to zavýjanie vlkov, tigrí rev a podobne. Dnešní vedci pochybujú o tom, že Tyranosaurus Rex kedysi znel podobne ako oni," povedal Packham.

Dinosaury sú predchodcami vtákov a druhom sú im najpríbuznejšie aligátory. T-Rex pravdepodobne ani nepotreboval otvoriť ústa na to, aby ho bolo počuť v hlasitej frekvencii. U vtákov a plazov je vokalizácia uzavretých úst častá. Vedci teda vzali všetky nadobudnuté aspekty a fyziologické vlastnosti Tyranosaura Rexa a preniesli jeho vokalizáciu na aligátora. Na videu je zachytení najreálnejší zvuk, ktorý mohol T-Rex vydávať.

T-Rex mal podľa štúdiií veľmi citlivý sluch, ktorý zachytával nízke frekvencie zvuku. Vynikajúci sluch týmto dinosaurom umožňoval komunikovať medzi sebou na veľké vzdialenosti. "Je to tak nízka zvuková frekvencia, ktorú by ste ju nepočuli, ale za to by ste ju cítili," dodal Packham.

Viac o téme: DinosaurusTyranosaurus Rex
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu