Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obrovský asteroid takmer narazil do Zeme: Vedci sú šokovaní, TOTO tu ešte nebolo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com)

TUSCON – V americkom meste v štáte Arizona vedci spozorovali dosiaľ nevídaný jav. Našu planétu Zem nedelilo veľa a mohla byť zasiahnutá obrovským asteroidom. Vedci tvrdia, že asteroid dosahoval veľkosť autobusu.

Asteroid, ktorý vedci nazvali 2017 YZ4, bol prvýkrát videný na hore Mount Lemmon Survey v blízkosti arizonského mesta Tuscon. Vedci tvrdia, že asteroid letel rýchlosťou 21 500 míľ, čo je v prepočte zhruba 34,6 tisíc kilometrov za hodinu.

Obrovský asteroid takmer narazil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Thinkcstock.com)

Podľa ich predpokladov, je asteroid 2017 YZ4 veľký ako autobus. Najbližšie k našej Zemi bol včera tesne pred piatou hodinou poobede tamojšieho času. Britský portál informoval, že Zem minul len o vzdialenosť 139,433 míľ, teda o 224,396 kilometrov. Astronómovia tvrdia, že je to dosť malá vzdialenosť na to, aby bola Zem v ohrození. NASA považuje za nebezpečnú už vzdialenosť od 4 milióny 600 tisíc míľ od našej planéty (7 miliónov 403 tisíc kilometrov). 

„2017 YZ4 je v poradí 52. asteroidom, ktorý v tomto roku letí zemskou sústavou  v rámci jednej lunárnej vzdialenosti. Od 21. novembra, kedy okolo nás preleteli dva asteroidy bol asteroid 2017 YZ4 dosiaľ k Zemi najbližšie,“ povedal Lindley Johnson z programu planetárnej ochrany NASA.

Obrovský asteroid takmer narazil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Thinkcstock.com)

„Celkovo je k 25. decembru známych 17 506 objektov, ktoré preleteli v blízkosti Zeme a v obežných dráhach okolo Slnka. 17 400 z nich sú asteroidy a 106 sú kométy. V tomto roku sme zatiaľ našli 1 996 asteroidov, ktoré boli v blízkosti Zeme,“ informoval Lindley Johnson. Asteroid je malý, pevný objekt v slnečnej sústave, ktorý obieha okolo Slnka. 

Viac o téme: NASAAsteroid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu