Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Počujete na tomto nemom VIDEU zvuk? Ak áno, odhaľuje to o vás niečo výnimočné

Aj vy to tam počujete?
Aj vy to tam počujete? (Zdroj: Twitter)

GLASGOW - Britská doktorka zaujala na sociálnej sieti zvláštnym príspevkom. Požiadala užívateľov, aby si pozreli jej video a potom jej dali vedieť, či niečo počujú napriek tomu, že video je úplne nemé. Výsledok bol pre mnohých prekvapujúci.

Už aj vlastné zmysly nás klamú a naše vnímanie je skreslené a odkláňa sa od reality oveľa viac, ako si myslíme. Dokazuje to video Lisy Debruineovej. Užívateľov sociálnej siete oslovila, aby uviedli, či počujú na jej nemom videu zvuk.

Napriek tomu, že poskakujúci elektrický stožiar  nevydá na zázname jediný zvuk, až 70 percent užívateľov tvrdilo, že počuje, ako stožiar dopadá na zem. To jasne dokazuje, že na naše vnímanie vplývajú aj iné zmysly bez toho, aby sme si to vôbec uvedomovali a mohli to ovplyvniť.

Vedec vyhlásil, že vie, ako skoncovať s nočnými morami: Tri techniky na sladký spánok

Doktorka uviedla, že ide o tzv. McGurkov efekt, kedy sa vizuálna zložka dokáže spárovať so sluchovou bez ohľadu na to, či nejaký zvuk skutočne vzniká. U tých, ktorí zvuk počuli, môže ísť o formu synestézie. Vtedy sa jav vnímaný jedným zmyslom dopĺňa aj inými zmyslami napriek tomu, že zvonku neprichádza nijaký podnet. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu