Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zverská cesta mladíka do Európy: Predávali nás ako dobytok, v jednom aute nás bolo 98!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: tasr/prezídium pz)

ADDIS ABEBA - Harun Ahmed sa z Etiópie smerom do Európy vydal v roku 2013 kvôli vysokej nezamestnanosti a miestnej politickej situácii. Než dorazil k talianskym brehom a následne získal azyl v Nemecku, prešiel rukami niekoľkých prevádzačských skupín, ktoré ho mučili a predávali ako dobytok. Teraz sa mu vraj žije dobre, novinárom z BBC ale povedal, že so súčasnými znalosťami by už cestu z vlasti znovu nepodstúpil.

Z rodnej provincie Bale na juhovýchod od etiópskej metropoly smeroval Harun najskôr do Sudánu. Tu viac ako rok pracoval a potom sa odhodlal na cestu cez Saharu do Líbye, za ktorú údajne prevádzačom zaplatil 600 dolárov (506 eur). "V nákladiaku nás bolo 98. Ľudia museli sedieť jeden na druhom a to teplo bolo neznesiteľné. Po ceste sme narazili na množstvo problémov. V púšti sú ozbrojenci, ktorí vás z ničoho nič zastavia a ukradnú vám všetky veci," povedal. 

Skutočné ťažkosti ale začali po niekoľkých dňoch cesty v oblasti hranice s Líbyou, Egyptom a Čadom. Tu mali Harunovu skupinu migrantov prevziať iní prevádzači, výmena ale neprebehla hladko. "Na hranici nás skupina ganstrov uniesla do Čadu. Dva dni nás viezli cez Saharu až do svojho tábora."

Tu vraj ozbrojenci pristavili auto a povedali, že do neho môžu nastúpiť tí, ktorí majú 4000 dolárov (3376 eur). Harun peniaze nemal, ale so skupinou priateľov predstieral, že áno, a po ďalších troch dňoch jazdy sa dostal na miesto, kde sa obchodovalo s migrantmi. "Boli tam migranti hlavne zo Somálska a Eritrey, ktorí tu strávili viac ako päť mesiacov. Veľa si toho vytrpeli a nevyzerali ako ľudské bytosti," pokračuje Ahmed, ktorý musel zostať v tábore, pretože nemal toľko peňazí. "Tiež sme veľa trpeli. Nútili nás piť zmes horúcej vody a ropy, aby sme rýchlo zaplatili. Každú noc nás mučili."

Väzniteľom došla neskôr trpezlivosť a rozhodli sa Harunovu skupinu predať. "Viac než dva mesiace sme nejedli a boli sme kosť a koža. Muž, ktorý nás mal kúpiť, to odmietol urobiť a povedal: Veď ani nemajú obličky," opísal mladík. Nakoniec sa skupinu za 3000 dolárov na osobu ujal kupec z líbyjského mesta Sabhá. "Nasadli sme do auta v presvedčení, že už nič horšie nezažijeme, ale v Sabhá nás po štyroch dňoch cesty čakalo utrpenie, ktoré bolo neľudské. Mučili nás tým, že nám na hlavu nasadili igelitku, ruky zviazali za chrbtom a hlavou dole nás hodili do suda s vodou. Mlátili nás oceľovými lanami," uviedol utečenec. 

Po mesiaci týrania sa Ahmedovi a ďalším podarilo skontaktovať príbuzných, ktorí ich z otrasných podmienok vykúpili. Skupina sa ale ďaleko nedostala. Krátko nato ich zajal ďalší gang, ktorý za slobodu požadoval tisíc dolárov za osobu. Mučenie pokračovalo. Migranti zavolali zase svojim rodinám a požiadali ich o ďalšie peniaze. Predali svoje zvieratá, pôdu a všetok majetok a peniaze im poslali. 

Rodák z etiópskej Agarfy sa následne konečne dostal o ďalších takmer 800 km ďalej na sever do Tripolisu, kde niekoľko mesiacov pracoval v relatívnom bezpečí. Zároveň tu hrozilo, že sa dostane do rúk polície, ktorá vraj gangom predáva migrantov i za 500 dolárov. Harunovi sa ale podarilo preplávať do Talianska, odkiaľ odišiel do Nemecka, kde mu uznali žiadosť o status utečenca. "Život je teraz dobrý," hovorí. Keby vedel, čo cesta do Európy obnáša, znovu by sa na ňu už nevydal. 

Viac o téme: EtiópiaMigrant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu