Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zombie FOTO, ktorá vás bude strašiť po nociach: Nemáte šancu uhádnuť, čo to je

Napadnutá mucha
Napadnutá mucha (Zdroj: Facebook/Faiz Bustamente)

SINGAPUR - Fotografia zo singapurského lesa zobrazuje výjav ako z nočnej mory - zombie hlavu muchy po tom, ako bola infikovaná smrteľnou parazitickou hubou. Parazit sa nazýva Cordyceps a postihuje predovšetkým hmyz, ktorí mení doslova na príšery.

Autorom snímky je mladý fotograf Faiz Bustamente. Venuje sa fotografovaniu zvierat a rastlín v prírode Singapuru. Fotka zachytáva vyrastajúce časti parazita priamo z hlavy mŕtvej muchy. Pôvod infekčnej huby bol dlho neznámy, ale vedcom sa podarilo prísť na koreň veci.

Zombie FOTO, ktorá vás
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: Facebook/Faiz Bustamente)

Štúdia ukázala, že parazit ochromuje svalstvo hmyzu, až nad ním prevezme úplnú kontrolu. To je príčina, prečo sa potom hmyz pohybuje po listoch rastlín ako nepríčetná zombie príšera. Vedci toto správanie prirovnali "k poťahovaniu špagátikov na bábke". V neskoršom štádiu parazit prinúti hmyz, aby zostal v pokoji stáť na mieste, až pokým neumrie. Následne parazitická huba vyraší z tela hmyzu a vytvorí takzvané výhonky, ktoré vidno aj na fotke. 

Živý vianočný stromček ukrýva hrozivé nástrahy: Keď zistíte čo, radšej si kúpite umelý

Parazit nenapadá len jeden druh hmyzu. Ukázalo sa, že ani tesárske mravce nie sú úplne v bezpečí. Mechanizmus, akým sú tieto mravce infikované, je pre vedcov ešte stále záhadou. Tí však nezaháľajú a snažia sa dopátrať k odpovedi prostredníctvom laboratórnych experimentov. Doktor David Hughes, hlavný autor štúdie, povedal: "Zistili sme, že vysoké percento buniek v hostiteľovi boli práve parazitické bunky huby. V podstate to bola huba oblečená ako mravec."

Viac o téme: HmyzSingapurMuchaParazitInfekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu