Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Živý vianočný stromček ukrýva hrozivé nástrahy: Keď zistíte čo, radšej si kúpite umelý

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BERGEN - Tvrdenia nórskeho profesora zrejme nepotešia milovníkov živých vianočných stromčekov. Spoločne s voňavým ihličím a urasteným krásavcom si totiž do obývačky prinesú aj nežiaduce živočíchy, na ktorých môžu reagovať najmä alergici.

Podľa profesora Bjarte Jordala z Univerzity v Bergene by ste si mali pred kúpou živého vianočného stromčeka uvedomiť, že po jeho prinesení domov sa vám zoznam vianočných hostí môže rozrásť aj o nemalé množstvo hmyzu. Chrobáky, ploštice, roztoče a pavúky, ktoré ukryté v ihličí v tichosti hibernujú na konároch, si dokonca môžu teplo vášho vykúreného domova veľmi rýchlo pomýliť s nástupom jari a zobudiť sa.

Nemec prevážal autom vianočný stromček: V mestečku po ňom zostala totálna spúšť!

"Na jednom stromčeku bežne prezimováva okolo 25-tisíc kusov hmyzu. A čím teplejšie je prostredie, tým rýchlejšie sa prebúdzajú," hovorí profesor. Majitelia živých stromčekov by vraj boli nemilo prekvapení, keby po sviatkoch strom vytriasli do bielej plachty a uvideli jej obsah.

Živý vianočný stromček ukrýva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa profesora by bolo najlepšie užívať si stromček v chladných priestoroch. Lenže aké by to boli Vianoce, keby sme ich trávili v nevykúrených bytoch? Tiež ich neodporúča pred zdobením priveľmi čistiť, pretože ich môžete poškodiť a skrátiť ich životnosť. Na druhej strane Jordal pripúšťa, že väčšina hmyzu uhynie v dôsledku nedostatku potravín. "Ploštice sú napríklad počas hibernácie úplne neškodné. Nezabúdajme na to, že aj v črepníkoch izbových rastlín je veľa hmyzu a tvoria súčasť vášho domova celý rok," upokojuje profesor všetkých, ktorí si bez živého stromčeka nevedia najkrajšie sviatky v roku predstaviť. 

 

Viac o téme: Vianočný stromčekVianoceHmyz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu