Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V najhlbšom jazere sveta došlo k záhadným prípadom úmrtí: Naozajstný cintorín na Sibíri

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

MOSKVA - Ruské úrady začali preverovať úhyn tuleňov bajkalských potom, čo turisti v posledných dňoch našli na brehoch sibírskeho jazera "naozajstný cintorín" tohto najmenšieho druhu tuleňov. Oznámili to ruské médiá.

Nemka (45) sa snaží zázračne omladnúť: VIDEO Do tela si vpichuje tajomné baktérie

"Na miesto odišli naši odborníci, ktorí túto skutočnosť potvrdili. Množstvo uhynutých kusov sa upresňuje. Príčiny a okolnosti úhynu sa zisťujú," uviedla hovorkyňa federálnej agentúry pre rybolov.

Experti podľa serveru newsru.com zatiaľ objavili 31 mŕtvych tuleňov, čo vraj predstavuje najväčší úhyn od prepuknutia moru v roku 1987. Na telách sa nenašli ani strelné zranenia, ani stopy sietí, takže pravdepodobne nejde o dielo pytliakov. Uhynuté exempláre ani neboli zjavne choré, a tak má príčinu objasniť pitva.

Populácia tuleňov bajkalských v súčasnosti činí asi 100-tisíc kusov.

Rybári v Rusku chytili divnú rybu: VIDEO "mutanta" s ostrými zubami, ktorý šíril strach

Bajkal, ležiaci v samom srdci Sibíri, je najstaršie a najhlbšie jazero na svete, maximálna hĺbka dosahuje 1642 metrov. Obsahuje skoro pätinu sladkej vody na Zemi a je "výnimočne cenný pre poznanie evolúcie", ako uviedlo UNESCO, ktoré jazero v roku 1996 zaradilo na zoznam svetového dedičstva.

Biodiverzita Bajkalu je pozoruhodná: vody a brehy jazera obýva takmer 3600 druhov rastlín a živočíchov, väčšinou endemitných, teda vyskytujúcich sa len v danej lokalite. Vedci ale varujú, že jazero čelí jednej z najhorších ekologických kríz vo svojej histórii, o čom svedčí úbytok rýb v dôsledku šírenia rias a znečisťovanie jazera odpadovými vodami s fosfátmi.

Viac o téme: TuleneúhynBajkal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu