Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Nedokážete v noci zaspať? Tento TRIK vás uspí do jednej minúty

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MANCHESTER - Ak máte problémy večer zaspať, skúste šikovný a jednoduchý trik s dýchaním. Metóda, ktorá vám môže pomôcť, sa volá "4-7-8" a ide o špeciálne dýchacie cvičenie, ktoré spomaľuje srdcovú aktivitu a pľúcam pomáha vo vyššej miere zbavovať sa oxidu uhličitého. Účinnosť už vyskúšali viacerí lekári a odporúčajú ju všetkým chronickým "nespavcom".

Nespavosť alebo insomnia je seriózny problém, ktorý komplikuje život nejednému z nás. Šťastní sú všetci tí, ktorí ju nepoznajú. Tí, čo ňou trpia, riskujú, že sa ich prebdené noci časom stanú príčinou vzniku civilizačných ochorení. Mnohí psychológovia pripisujú nárast nespavosti rýchlemu životnému štýlu. Trpia ňou najmä vyťažení ľudia, ktorí napriek tomu, že sú večer unavení, nedokážu zaspať. Namiesto toho, aby počas noci čerpali energiu a regenerovali myseľ a telo, trávia čas pozeraním do tmy a márne sa snažia nájsť pokoj. 

Nedokážete v noci zaspať?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V takýchto stavoch by nám mohla pomôcť nová dýchacia metóda nazvaná 4-7-8. Odborníci ju už vyskúšali na skupine ľudí, ktorí boli vybratí z rôzneho sociálneho prostredia, od lekárov z Harvardu až po bloggerov. Metóda je určená na uvoľnenie tela tým, že zvyšuje množstvo kyslíka v krvnom riečisku a spomaľuje srdcovú frekvenciu. Postup je pritom veľmi jednoduchý a je možné zhrnúť ho do šiestich bodov:

1. Položte špičku jazyka na podnebie hneď za vašimi prednými zubami a držte ho tam počas celého cvičenia. Nadýchnite sa.

2. Začnite nahlas vydychovať cez ústa.

3. Zatvorte ústa a nadychujte sa cez nos. Rátajte si pri tom v mysli do štyroch.  

4. Zadržte dych a počítajte do sedem.

5. Nahlas vydýchnite ústami a rátajte pri tom do osem.

6. Toto všetko zopakujte trikrát.

Nedokážete v noci zaspať?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Metóda je navrhnutá tak, aby vás upokojila a spomalila srdcovú frekvenciu. Zároveň dochádza k vyššiemu uvoľneniu oxidu uhličitého z pľúc. "Dýchanie vyvoláva pocit pokoja a relaxu," vysvetlila špecialistka na akútnu a núdzovú chirurgiu, doktorka Michelle Gordonová. "Používam ju u mojich pacientov ako prostriedok udržania pokoja, keď majú strach z operácie alebo trpia pooperačnou úzkosťou. A pomáha to."

Viac o téme: NespavosťInsomnia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu